Vid Babić iz Sitneša kod Srpca pobjednik tradicionalne Lažijade

Dejan Jovičić
Vid Babić iz Sitneša kod Srpca pobjednik tradicionalne Lažijade

Srbac - Pobjednik tradicionalnog lovačkog takmičenja za lažova godine u Srpcu je Vid Babić iz Sitneša, a žiri je osvojio pričom o tome kako se u glavi njegovog ovna smjestio roj pčela koje su pravile med.

Babić je ispričao da je njegov djed imao ovce i starog ovna, koji se nekoliko dana čudno ponašao i neprestano mlatio glavom.

- Pozvali smo veterinara, koji je rekao da mu odsiječemo rog, iz kojeg je izletio čitav roj pčela. Ovan je ubrzo uginuo, a nakon što smo mu odsjekli glavu, vidjeli smo u njoj čak pet kilograma meda - rekao je Babić, koji je za prvo mjesto nagrađen gajbom piva.

Babić je titulu lažova godine pridodao funkciji sekretara srbačkog Udruženja lažova, koje postoji već 68 godina i čiji se članovi tradicionalno okupljaju na godišnjoj skupštini, da bi ispričali jedni drugima "lovačke priče", za koje se kunu da su živa istina.

- Želio sam doći na ovo okupljanje fijakerom, ali sam primijetio da mi oprema nije kompletna, jer su falili kajasi za konje. Kasnije sam ustanovio da ih je pojeo moj patak, koji ih je zamijenio sa glistama, pa sam morao doći automobilom - ispričao je Gojko Kotaraš, kojem je pripalo drugo mjesto.

Pobjedničko postolje je kompletirao Risto Rakić, koji je ispričao misteriju o sedam jaja na kojima je ležala njegova kvočka i iz kojih se izleglo 13 pilića.

- Nije mi bilo jasno otkud toliko pilića, pa sam se bacio na istraživanje. Primijetio sam da krmača stalno grokće, a kada sam je pregledao, vidio sam da iz nje ispadaju pilići, koje je privila uz sebe i hrani ih - ispričao je Rakić.

Doživotni predsjednik Udruženja lažova 85-godišnji Vlado Rakić kaže da su do 1974. djelovali pod nazivom "Andrpovci", a da su tada registrovani kao Udruženje lažova. Okupljaju se, kaže, svake godine, a s ponosom potencira da su složni kao braća i da se nikada nisu posvađali.

- Jedva čekamo da se sastanemo i lažemo do mile volje, ali kada izađemo sa Skupštine govorimo samo istinu - rekao je Rakić, savjetujući mladima da gledaju istini u oči i da ne lažu da bi ostvarili korist, jer će samo tako postati dobri i pošteni ljudi.

Trik za novinare

Zanimljivo je da su predstavnici Udruženja lažova slagali i novinare, jer su im rekli da manifestacija počinje u 12 časova, ali su na start morali čekati sat i po. Predstavnici pojedinih medija su prozreli njihovu namjeru, pa nisu došli u zakazano vrijeme, ali i oni koji su poranili nisu zamjerili, jer nije manjkalo smijeha i zabave.

Najbolje lovačke priče

1. mjesto - Vid Babić - U glavi ovna pronašli pet kilograma meda

2. mjesto - Gojko Kotaraš - Patak pojeo kajase za konja, jer ih je zamijenio sa glistama

3. mjesto - Risto Rakić - Iz sedam jaja na kojima je ležala kvočka izleglo se 13 pilića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana