Vesić: Bijeljina će biti na mreži brzih saobraćajnica Srbije

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je da Srbija ni prema jednom susjedu ne gradi više auto-puteva, brzih saobraćajnica i pruga kao prema BiH i Republici Srpskoj, te istakao da će Srbija staviti Bijeljinu na mrežu svojih brzih saobraćajnica.

"To znači da će građanima Bijeljine, kada bude završen i Fruškogorski koridor biti potrebno samo oko sat vremena do Beograda i Novog Sada", rekao je Vesić za TV "Prva".

Vesić je napomenuo da je u toku izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i dvije brze saobraćajnice između Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske.

On je naveo da je završeno 95 odsto mosta preko rijeke Save na dionici Sremska Rača-Kuzmin u okviru auto-puta Beograd-Sarajevo, te da bi, ukoliko se turski izvođač bude držao dinamike i ugovora, to trebalo da bude završeno do kraja godine.

Prema njegovim riječima, očekuje se da dionica u Republici Srpskoj, od Rače do Bijeljine, duga oko 20 kilometara bude završena do septembra 2025. godine, dok bi od Bijeljine put trebalo da se nastavi ka Brčkom i Doboju, pa Banjaluci i ka Sarajevu.

On je rekao da uskoro počinje i obnova mosta u Karakaju, kojem je neophodna rekonstrukcija zbog oštećenja, pa se sada dio teretnog saobraćaja prebacuje na most u Šepku.

Vesić je napomenuo da se projektuje i auto-put Požega–Kotroman /ka Višegradu/, koji će se graditi iz dva dijela - prvih 30 kilometara do skretanja za Zlatibor i zatim preostalih 30 kilometara do Kotromana.

On je naveo i da se završava projekat rekonstrukcije pruge od Šapca prema Loznici, što je dio pruge Beograd-Sarajevo, za koju dvije zemlje zajednički pokušavaju da nađu sredstva sa EU.

Vesić je nakon jučerašnje posjete Republici Srpskoj rekao da bi naredne građevinske sezone trebalo da bude spremno sve za početak izgradnje aerodroma u Trebinju, da će proces eksprorijacije početi u septembru, za šta je Srbija izdvojila dio novca.

"Za eksproprijaciju je potrebno 10 miliona evra. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Bojan Vipotnik me je obavestio da će oni biti spremni da do naredne građevinske sezone izdaju građevinsku dozvolu u skladu sa zakonima BiH. Aerodrom u Trebinju će potpuno promeniti taj deo Hercegovine, koji će postati mnogo atraktivniji za ulaganja", istakao je Vesić.

On je rekao da će Srbija pomoći Republici Srpskoj i u izradi prostornog plana, te da će razmjenjivati podatke iz oblasti urbanizma i građevinarstva i zajednički raditi na urbanističkom uređenju predjela srednje i donje Drine, koja je za važna rijeka za obje republike.

Vesić je rekao da su sastanci sa kolegama iz Republike Srpske, ministrom Vipotnikom i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem, nastavak realizacija zaključaka Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru, u okviru koje Srbija i Srpska sinhronizuju svoje aktivnosti.

"Radimo na sprovođenju Sporazuma o specijalnim vezama na koje imamo pravo po Dejtonskom sporazumu, čiji je jedan od garanata i Srbija", rekao je Vesić, te dodao da svuda u Srpskoj, svi politički faktori, kao i građani, ističu koliku pomoć imaju od Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana