Veliko interesovanje za izgradnju kuća za odmor

Srna
Foto: Srna

HAN PIJESAK- Han Pijesak je, nizom aktivnosti i projektima čija je realizacija u toku, na pravom putu za razvoj turizma, o čemu govori i podatak da je u prošloj godini na području ove opštine prodato više od 270 placeva za izgradnju kuća i vikendica, rekao je Srni načelnik ove lokalne zajednice Slobodan Đurić.

Đurić je naveo da je do kraja 2023. na području Han Pijeska izgrađeno ukupno 107 kuća i vikendica, što je još jedan dokaz da je ovo područje sa prirodnim ljepotama postalo interesantno za posjetioce.

"Mi predviđamo u ovoj godini da će na Han Pijesku biti građeno oko 200 kuća i vikendica", rekao je Đurić.

On je podsjetio da u ovu priču o izgradnji nije ušao podatak da je u budućem "Kraljevom naselju" u planu izgradnja još oko 300 objekata za odmor, u neposrednoj blizini nedavno otvorenog Ski-centra "Igrišta", na rubu opština Han Pijesak i Vlasenica.

Đurić je izrazio zadovoljstvo zbog povećane potražnje za posjetom gostiju na Han Pijesku i istakao da su zbog toga odbornici ovih dana prihvatili i manje povećanje boravišne takse, koja je od 2016. iznosila jednu konvertibilnu marku, po ostvarenom noćenju u svakom ugostiteljskom objektu za smještaj.

Prema njegovim riječima, ta sredstva će se, posredstvom Turističke organizacije, vratiti svim ustanovama od lokalnog značaja.

Đurić je naglasio da je neophodno da svi u ovoj lokalnoj zajednici moraju dati svoj doprinos, očuvanjem i uređenjem životne sredine, domaćinskim odnosom i gostoprimstvom, kako bi gosti poželjeli da ponovo dođu i ponesu lijepe utiske.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske početkom novembra prošle godine i zvanično proglasila Han Pijesak vazdušnom banjom, uz obrazloženje da se na ovom području nalazi ljekovit faktor, odnosno vazduh/klima sa ljekovitim svojstvima utvrđenim u odgovarajućem Izvještaju prema podacima iz jula 2021. godine.

Đurić je naveo da je u ovoj lokalnoj zajednici obezbijeđeno i organizovanje pružanja usluga zdravstvene zaštite i prevencije bolesti i postoje adekvatni objekti turističke infrastrukture u skladu sa važećim Pravilnikom.

On je rekao da je ovo mjesto već prepoznatljivo po nekoliko etno-ugostiteljskih objekata, planinarskim skupovima i mogućnostima za organizovanje brdskog biciklizma.

Đurić je istakao da se Han Pijesak nalazi i na magistralnom putu koji povezuje dio BiH i Srbije sa turističkim destinacijama - Jahorina i Jadran.

On je rekao da Han Pijesak spada u grupu rijetkih naseljenih mjesta sa nadmorskom visinom od 1.100 metara, a okružuju ga planine sa najvišim vrhovima Veliki Žep /1.537 metara/, Javornik 1.219 metara, Studena Gora /1.149 metara/ i Trešnjevac /1.245 metara/, te da lokalno Šumsko gazdinstvo "Visočnik" raspolaže kompleksom od 20.000 hektara visokoekonomske šume, zbog čega je ovo područje odavno poznato po zdravoj planinskoj klimi.

Đurić je podsjetio da su podaci još iz vremena Austorugarske ukazali da na području Han Pijeska ima dosta ozona u vazduhu, što je bio jedan od povoda da kralj Aleksandar Karađorđević 1919. počne izgradnju Ljetne rezidencije u ovom mjestu, jedinog takvog objekta u BiH.

Sa početkom građevinske sezone 2023. počela je i rekonstrukcija Vile Karađorđevića, koja će za nekoliko godina, kako su najavili iz lokalne uprave Han Pijesak, biti vraćena u prvobitno stanje s početka dvadesetih godina 20. vijeka.

"Vila Karađorđević će kao otvoreni kulturno-istorijski i ugostiteljski objekat sa smještajem biti stub razvoja turizma romanijskog platoa", istakao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana