Veliki brat lovi ubice i pljačkaše u Gradišci

Milan Vujić
Veliki brat lovi ubice i pljačkaše u Gradišci

Gradiška - Bezbjednosne kamere koje su postavljene širom Gradiške pokazale su se veoma korisnim policiji, a zahvaljujući snimcima mnogo lakše su ulazili u trag ubicama i pljačkašima.

Na području opštine 16 kamera pokriva 30 raskrsnica na ulazu u grad i glavnim saobraćajnicama, a kamere 24 sata prate pripadnici gradiške Stanice javne bezbjednosti.

- Zahvaljujući snimku sa kamera koje su postavljene u gradu razotkriven je ubica, snimljene su brojne krađe, te pronađeni krivci u saobraćajnoj nesreći koji su pobjegli sa mjesta događaja - ističu u policiji.

Da je video-nadzor postao veoma bitan za bezbjednost stanovništva i zaštitu objekata dokaz su i brojne institucije i javne ustanove, koje posjeduju kamere poput zgrade opštine, Kulturnog centra ili bolnice. Njihovim stopama krenuli su i privatnici pa je cijeli grad pod pogledom "velikog brata".

U policiji kažu da im snimci često olakšavaju posao i da mogu da posluže kao veoma kvalitetni dokazi. Da nije bilo bezbjednosnih kamera policija bi prošle godine teško razriješila ubistvo Smilje Opačić iz Gradiške, koja je ubijena u svojoj kući u centru grada. Kamere su snimile ubicu koji je Opačićevu zatvorio u podrum i pobjegao. Nakon pregleda snimaka ubica je identifikovan, a zatim pronađen u Hrvatskoj. Tačka na slučaj stavljena je presudom Županijskog suda u Slavonskom Brodu koji mu je izrekao 18 godina zatvora.

- Čak i u situaciji kada se snimci ne koriste kao dokaz, oni policijskim službenicima mogu da pruže dragocjena saznanja u vezi sa krivičnim djelom - navode u policiji.

U zgradi Opštinske uprave u Gradišci 14 kamera prati rad opštinskih službenika, dok je unutar i oko Kulturnog centra raspoređeno 38 kamera.

- Jedna osoba je zadužena da stalno prati kamere. Zahvaljujući kamerama riješeno je nekoliko incidenata - kaže direktor Kulturnog centra Željko Blagojević.

U policiji savjetuju postavljanje video-nadzora na sve objekte koji bi mogli biti na meti lopova, iako ni to ne znači da je zagarantovana apsolutna bezbjednost.

Krivična djela

Na području opštine Gradiška u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 178 krađa, a dogodilo se i jedno ubistvo koje još nije razriješeno.

Ustanove koje imaju video-nadzor

- Zgrada opštine

- Kulturni centar

- Opšta bolnica

- Banke

- Apoteke

- Trgovine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana