Veliki brat lovi kriminalce u Srpcu

Dejan Jovičić
Veliki brat lovi kriminalce u Srpcu

Srbac - Video-nadzor na ključnim saobraćajnicama u Srpcu mogao bi smanjiti broj krivičnih djela u ovoj opštini kojih je u prvih pet mjeseci ove godine bilo oko 12 odsto više u odnosu na isti period lani.

Ovo je jedan od zaključaka prve sjednice srbačkog Foruma za bezbjednost koji je zasjedao u novom sastavu, pod predsjedavanjem načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića. U Forumu smatraju da bi dovođenjem "velikog brata" na ulice bilo olakšano praćenje kriminalnih grupa i njihova identifikacija, a bezbjednost građana podignuta na viši nivo.

Komandir Policijske stanice Srbac Nebojša Novaković rekao je da je od januara do kraja maja zabilježeno 48 krivičnih djela, dok su u istom periodu prošle godine evidentirana 43 slučaja.

- Najčešće je riječ o provalama u porodične kuće i teškim krađama. Kriminalci uglavnom dolaze iz drugih opština i gradova, poput Zvornika, Zenice, Doboja, Banjaluke i Gradiške i veoma su organizovani, tako da smo maksimalno pojačali rad na terenu s ciljem suzbijanja ovih pojava - kazao je Novaković.

Dragosavljević je rekao da su u opštinskoj upravi uvidjeli potrebu da bude instaliran video-nadzor, ali da je ta investicija u ovom trenutku veoma skupa za ovu lokalnu zajednicu.

- Situacija u budžetu je teška, a ovi troškovi bi iznosili nekoliko desetina hiljada maraka. Tražimo alternativna rješenja i vjerujem da ćemo pronaći način da pokrijemo kamerama najvažnije lokacije u gradu - rekao je Dragosavljević.

Na sjednici Foruma za bezbjednost raspravljano je i o suzbijanju trgovine drogom, pa su tako nedavno procesuirana dva lica, od kojih je jedno sa područja Laktaša.

- Od navedene osobe izuzeto je 1,6 kilograma droge planirane za distribuciju na području srbačke opštine - rekao je Novaković.

Manje nasilnika

Za razliku od krivičnih djela, u Srpcu nije došlo do porasta slučajeva narušavanja javnog reda i mira. U prvih pet mjeseci ove godine evidentirano ih je 38, a u istom periodu prošle godine 39.

- Smanjen je i broj slučajeva nasilja u porodici, pa je za prvih pet mjeseci ove godine prijavljeno 13 takvih slučajeva, a prošle godine u istom periodu njih 16. U padu je i broj saobraćajnih nesreća, jer ih je u ovoj godini bilo 18, a u istom lanjskom periodu 30 - istakao je Nebojša Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana