Velike razmjere srpskog stradanja u podrinjskom kraju

Srna
Velike razmjere srpskog stradanja u podrinjskom kraju

Beograd - Izložba o stradanju Srba u Podrinju u proteklom ratu u BiH pod nazivom "Podrinje, nekažnjeni zločin" svjedoči o velikim razmjerama srpskog stradanja u tom kraju, istakao je jedan od autora izložbe istoričar Predrag Lozo.

"Postavka pokazuje da taj crno-bijeli narativ, koji je ustaljen kao sistem ratne propagande, ali i poratne, pokazuje da je srpski narod stradao u Podrinju u velikim razmjerama", rekao je za Srnu Lozo, koji je angažovan u Centru Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Banjaluke.


On je naveo da izložba pokazuje jeziv karakter zločina, gdje je uglavnom zločinac "oči u oči" bio suočen sa žrtvom, pokazuje jezive scene prizora masakra i pokolja nad srpskim civilima, većinom u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca.

"Ova izložba pokazuje karakter rata u BiH, karakter Republike Srpske kao nastojanja da se narod odbrani od ovakvih stradanja", istakao je Lozo.

Prema njegovim riječima, do sada je u pet opština srednjeg Podrinja utvrđeno 2.400 srpskih žrtava rata, te da tu ne ulaze ostali dijelovi Podrinja.

On je naveo da su autori kroz ovu izložbu nastojali da donesu kratak istorijski uvod u rat, osnovnu faktografiju stradanja u pet podrinjskih opština - Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Milići, bez mnogo interpretacija, jer je faktografija zasrtašujuća.

"Pokušali smo to da zaključimo sa nečim što se naziva ostvarenje ratnih ciljeva u poslijeratnom periodu, gdje Sud i Tužilaštvo bih, pa i Haški tribunal, prije svega sprovode politiku neosuđivanja zločina nad Srbima. Faktički se tako nadovezuju na ratne ciljeve prije svega muslimana i Hrvata u BiH", rekao je on.

Dodao je da izložba predstavlja pokušaj da se iznese istina bez puno interpretacija, ali i pokušaj da se zaštiti dostojanstvo žrtve, jer fotografije koje se mogu vidjeti su ppotrebn.

"Nažalost, stanje je takvo da smo mi kao organizacija, Republički centar i autori imali toliko materijala da napravimo pet ovakvih izožbi što je zastrašujuće", rekao je Lozo, navodeći da se čuvao dostojanstvo žrtve, ali je i faktografski pokazan karakter zločina.

Izložba je otvorena u beogradskoj galeriji "Progres" u Knez Mihailovoj ulici, u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana