Velika posjećenost regionalne poljoprivredne izložbe i sajma stoke u Rogatici

S. M.
Velika posjećenost regionalne poljoprivredne izložbe i sajma stoke u Rogatici

ROGATICA - Na 57. regionalnoj izložbi poljoprivrednih proizvoda i sajmu stoke u Rogatici, koja je okupila rekordan broj posjetilaca, nagrađena su 133 izlagača sa ukupno 25.000 maraka, koje je obezbijedila Opštinska uprava kao organizator i pokrovitelj manifestacije.

Prema ocjeni komisije najbolji “zreli” skorup kajmak imale su Vladanka Vitomir i Vela Rubež iz Han Pijeska, a “mladi” Jelena Borovčanin iz Sokoca, te Anica Mirović, Vladanka Vitomir i Nada Maksimović iz Han Pijeska. 

Čak 53 uzora krompira izložilo je 35 proizvođača, a prvu nagradu za proizvodnju sjemenskog krompira u ovoj, kako je komisija konstatovala, izuzetno teškoj godini ponio je Dragomir Džida, a kod krompira za jelo Miroslav Olović i Branimir Radojević, svi iz Rogatice.

Tradicionalno, uzgajivači ovaca bili su najbrojniji. Izloženo je 36 kolekcija sa po pet grla oplemenjene pramenke priplodnih grla i dvizica. Nagrađeno je 18 vlasnika. Najbolja grla u kategoriji priplodnih ovaca imali su Milad Bojović i Vučko Nikolić, a kod dvizica Slavko Purković i Dragoljub Žižović, takođe svi iz Rogatice.

Nagrade su dodijeljene i uzgajivačima koza. Najbolja grla priplodnih koza i jarića izložio je stari poznanik izložbe Spasoje Čamur iz opštine Istočno Novo Sarajevo. Govedari su izložili 59 grla, a najbolje je ocijenjena krava simentalske rase vlasnika Drage Karišika iz Gučeva, dok je najbolju junicu dovela Svjetlana Ćebić iz Zaganovića, a najbolju steonu junicu Nedeljko Nikolić, svi iz opštine Rogatica

Iako ih je sve manje, ocjenjivani su i konji. Privedeno je svega 12 grla, a nagrađeno devet. Najbolju kobilu i pastuha, oboje u tipu arapske rase, izložio je Milenko Đerić iz Gluhovine kod Borika.

Pošto nakon ukidanja ergele na Borikama broj konja u narodnom uzgoju stalno opada, prijedlog komisije je, da se s ciljem stimulisanja uzgoja konja, od naredne godine privode i nagrađuju i ždrebad.

Ocjenjivani su i tradicionalni proizvodi koji su bili masovno zastupljeni. Među nagrađenima su i Udruženje žena “Rogatica”, Udruženje poljoprivrednika “Gatački kajmak” i Biljana Sokolović iz Rogatice, Srpsko sokolsko društvo “Soko” iz Dobruna, te Borka Ješić i Nevenka Janjić iz Rogatice, Milovan i Radisav Janjić, te Milovan Perišić iz Rogatice, kao i Udruženje žena “Borike” i Branka Sorak iz Gučeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana