Veći računi za odvoz smeća u Srpcu

 Dejan Jovičić
Veći računi za odvoz smeća u Srpcu

SRBAC - Cijena odvoza smeća za stambene i poslovne objekte u Srpcu nije mijenjana punih deset godina, ali poskupljenja goriva i maziva, uz povećanje najniže cijene rada, dovešće do nepopularne mjere poskupljenja komunalnih usluga u idućoj godini.

Vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća “Komunalac” Boško Đakić dobio je na decembarskoj sjednici Skupštine opštine Srbac saglasnost odbornika za ovakvu odluku, navodeći da će računi vlasnika stanova i kuća za zbrinjavanje otpada ubuduće biti veći za 20 odsto, a poslovnih prostora za 25 procenata.

- Imamo 1.900 korisnika, fizičkih i pravnih lica, i naš cjenovnik datira iz 2012. godine. Od tada nije dolazilo do poskupljenja komunalnih usluga jer je “Komunalac” crpio rezerve raznim uštedama. Samo u posljednje dvije godine skočile su cijene goriva za oko 95 odsto i maziva 100 odsto. Ove godine sav prikupljeni otpad je deponovan na regionalnu deponiju u Ramićima umjesto na lokalnu deponiju, što je izazvalo dodatne troškove transporta koji mjesečno iznose oko 2.000 KM - rekao je Đakić.

Dodaje da je došlo i do povećanja ličnih primanja zaposlenih budući da je najniža plata u prošloj godini iznosila 520 KM, a danas je 650 KM.

- Bruto plate zaposlenih povećane su u zadnjih deset godina za 43 odsto, a lična primanja u ukupnim troškovima našeg preduzeća učestvuju sa 60 odsto. Čak i to nije dovoljno jer smo sa ovom cijenom rada ispod republičkog prosjeka - istakao je Đakić.

Prema njegovim riječima, do poskupljenja komunalnih usluga za 20 do 30 odsto je došlo i u okolnim opštinama i gradovima, poput Laktaša, Gradiške i Prnjavora.

- Oni su u povoljnijem položaju jer imaju veliki broj korisnika na malom prostoru, što smanjuje troškove prevoza, dok je broj naših korisnika puno manji, a uz to su veoma razuđeni - rekao je Đakić.

Odbornik SNSD-a Branko Grahovac rekao je da će povećanje cijene odvoza otpada za vlasnike kuća i stanova iznositi maksimalno od dvije do 2,80 KM, odnosno od 12 do 16,80 KM, koliki će biti iznos računa, u zavisnosti od gradske i ruralne zone.

- Time ćemo imati čist grad i, što je najvažnije, rasteretićemo socijalne kategorije koje su do sada plaćale pun iznos, a novom odlukom je predviđeno da plaćaju najnižu cijenu od 10 KM. Potrebno je snažnije podržati rad “Komunalca” u narednom periodu i omogućiti im da se mogu kreditno zadužiti i obezbijediti sredstva za nabavku još jednog kamiona i zapošljavanje novih radnika - rekao je Grahovac.

Zamjenik načelnika Srpca Vladimir Gužvić rekao je da je Skupština opštine dala saglasnost za izgradnju i rad pretovarne stanice u naselju Povelič, gdje se deponuje otpad sa područja cijele opštine i odvozi na regionalnu deponiju u Ramiće, umjesto na divlju deponiju u Srpcu.

- Minimalno povećanje cijene je potrebno kako bi se održala likvidnost preduzeća. Smatram da se može povećati broj korisnika koji plaćaju odvoz smeća, naročito u selima, jer smo svjedoci da mnogi dovoze otpad u kontejnere u gradsko područje i ne plaćaju obaveze, a “Komunalac” zbog toga ima znatne troškove - rekao je Gužvić.

Plan

Na decembarskoj sjednici srbačkog parlamenta usvojen je Lokalni plan upravljanja otpadom za opštinu Srbac za period od 2022. do 2027. godine. Njime je, između ostalog, predviđena nabavka novih vozila za potrebe “Komunalca”, izgradnja reciklažnog centra i sanacija divlje deponije u Srpcu, za šta će biti potrebna milionska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana