Veći prinosi po receptuiz Slovenije

Milijana Latinović
Veći prinosi po receptuiz Slovenije

Banjaluka - Voćari iz RS će zahvaljujući stručnim preporukama koje primjenjuju njihove kolege u Sloveniji moći da povećaju prinose jabuke.

Unapređenje proizvodnje jabuka, s ciljem postizanja većih prinosa i poboljšanja kvaliteta plodova, bila je tema studijskog putovanja u Maribor i Ptuj kojem su prisustvovali savjetodavci resora za pružanje stručnih usluga iz oblasti voćarstva. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da je ovo putovanje realizovano kao dio modula obuke pod nazivom "Nove tehnologije".

- Cilj je da pozitivna iskustva u vezi sa načinom rada i pristupima u gajenju voća budu dostupna proizvođačima u Srpskoj - kazali su u ministarstvu.

Tim od pet savjetodavaca za pružanje stručnih usluga iz oblasti voćarstva imao je priliku da tokom petodnevnog boravka u Sloveniji stekne nova iskustva o uzgoju jabuke. Stručni tim je posjetio oglednu stanicu u Gačniku, koja se prostire na 14 hektara.

- Imali smo priliku da vidimo njihov način uzgoja, mehaničku rezidbu pomoću mašina i hemijsko prorjeđivanje plodova kako bi se poboljšao njihov kvalitet - rekla je stručni saradnik za voćarstvo u Područnoj jedinici Gradiška Bojana Šukalo.

Dodala je da je tim na jednom od ogleda prisustvovao podizanju zaštitnih protivgradnih mreža.

- U našim voćnjacima bismo lako mogli da primijenimo hemijsko prorjeđivanje plodova, koje bi se moglo izvesti u periodu cvjetanja metodom prskanja - dodala je Šukalo.

Kao dio modula "Nove tehnologije" na stručnom usavršavanju su boravili i savjetodavci iz oblasti govedarstva.

- Oni su se u Kmetijskom gozdarskom zavodu Ptuj upoznali sa savremenim metodima selekcije, postupcima i uputstvima za označavanje, kontrolu proizvodnosti i procjenu uzgojnih programa u govedarstvu - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Učesnici obuke upoznali su se i sa iskustvima u stočarstvu.

- Naš tim je prisustvovao predstavljanju modela kontrole proizvodnje mlijeka - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Savjetodavci iz RS su posjetili i farmu gdje su, između ostalog, razgovarali o kontroli proizvodnje mlijeka.

"Nove tehnologije"

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Svjetska banka i Institut za poljoprivredu i šumarstvo iz Maribora realizovali su studijska putovanja u Sloveniju kao module obuke pod nazivom "Nove tehnologije". Modul obuke iz oblasti govedarstva realizovan je u periodu od 25. do 29. maja, a iz oblasti voćarstva od 8. do 12. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana