Večeras otvaranje prvog foto-maratona u Srpskoj

Srna
Foto: Ilustracija

DOBOJ- Foto-maraton "Doboj u fokusu", prvi takvog tipa u Republici Srpskoj, tokom vikenda biće održan u ovom gradu uz učešće šest eminentnih fotografa iz Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Njemačke.

Koordinator i učesnik foto-maratona Zoran Lazić izjavio je Srni da je manifestacija takmičarskog karaktera i biće otvorena večeras u 18.30 časova u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", kada je predviđeno i predstavljanje učesnika.

"Riječ je o vrhunskim fotografima Igoru Trišiću i Aljoši Vajgeltu iz Njemačke, Vladimiru Tadiću iz Banjaluke, čiji je rad ove godine uvršten u top 10 Nacionalne geografije, Dušanu Vukoviću iz Trebinja, te Siniši Skenderiji iz Viteza", izjavio je Lazić, koji je i šesti učesnik foto-maratona.

On je naveo da će večeras, uz predstavljanje autora, u digitalnoj formi biti izloženo i po 30 njihovih radova nastalih tokom ranijeg perioda.

Kada je riječ o samom toku maratona, za koji je naveo da je pilot-projekat, Lazić je pojasnio da će se ovaj događaj tokom vikenda odvijati u dvije faze.

"Prvi dio se odnosi na turističke potencijale planine Ozren i sutra ujutro već će posjetiti nekoliko lokacija poput Gostilja, farme jelena lopatara, kao i baza `Paragost` i taj dio Okolišta", izjavio je Lazić.

Lazić je naveo da je, u saradnji sa Kulturno-umjetničkim društvom /KUD/ Doboj, predviđeno fotografisanje pet članova ovog društva u autentičnim narodnim nošnjama ovog i drugih krajeva Republike Srpske, što, kako je naveo, predstavlja i drugu fazu.

"Nedjelja je planirana za Goransko jezero, tvrđavu `Gradina`, Regionalni muzej, i kao najzanimljiviji dio - fotografisanje arhitekture modernog Doboja, odnosno dijela grada koji se širi", naveo je Lazić.

On kaže da će po okončanju maratona po šest radova autora ići na žiriranje kod eminentnih fotografa iz Srbije, i to sekretara Foto-saveza Srbije Miroslava Predojevića, dokumentarnog fotografa Imre Saba i majstora fotografije Maje Stošić.

Foto-maraton organizuje dobojsko Udruženje za razvoj, seoskog turizma, njegovanje tradicije i čuvanje nasljeđa "Staro nasljeđe", uz podršku gradske Turističke organizacije i Gradske uprave Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana