Vatrogascima Vatrogasnog društva Kotor Varoš otkazi, na potezu inspekcija

Marijana Miljić
Vatrogascima Vatrogasnog društva Kotor Varoš otkazi, na potezu inspekcija

Kotor Varoš - Starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljko Sakan podijelio je otkaze trojici profesionalnih vatrogasaca, jer nisu pristali da ih na silu "prebaci" u dimnjačare, zbog čega su oni zatražili pomoć Inspektorata RS.

Otkaze su dobili Petko Božičković, Radenko Keverović i Ljubo Popović, protiv kojih je Sakan ranije pokrenuo i disciplinske postupke. Sakan im je, i prije nego što je disciplinska komisija razmotrila problem u ovom društvu, umanjio platu za 20 odsto i to počevši od juna, iako navodni propusti koji im se pripisuju tokom gašenja požara na napuštenoj gradskoj deponiji potiču iz jula.

On je Božičkovića i Keverovića optužio da nisu bili na radnom mjestu, a Popovića da ga je napao, iako je policija utvrdila da je Sakan na radnom mjestu napao Popovića.

Nakon zasjedanja disciplinske komisije, čiji je rad prekinuo, Sakan je odlučio da trojicu vatrogasaca prebaci u dimnjačare, iako nisu kvalifikovani za taj posao. Vatrogasci su odbili da potpišu rješenja o prekvalifikaciji, pa su im upućena nova - o otkazu.

Trojica radnika odbacuju optužbe i tvrde da je dijeljenjem otkaza Sakan nastavio da uništava Vatrogasno društvo i da ga ostavlja bez profesionalnih vatrogasaca.

- Rješenja o otkazu nismo potpisali. I nećemo. Zbog toga smo se obratili inspekciji rada da ona utvrdi da li ima osnova za to ili ne. On nema nikakvo obrazloženje za otkaze. Okidač za sve je bilo to što smo se usprotivili njegovom bezakonju, bahaćenju i uništavanju Vatrogasnog društva. Ako mi tome ne možemo stati u kraj, neka se onda pravosudni organi pozabave njegovim zloupotrebama - kazao je Božičković i dodao da su njih trojica jedini koji su na posao primljeni putem konkursa.

Istog stava su i njegove kolege Keverović i Popović, koji su pred penzijom.

- Ovo nema smisla. Ne možemo mi biti dimnjačari kada smo profesionalni vatrogasci. Ne znamo dokle će da ide bahaćenje Sakana. Čovjeku treba stati u kraj - saglasni su Keverović i Popović.

Sakan ističe da je odluku o otkazima Božičkoviću, Popoviću i Keveroviću donio jer nisu pristali da budu preraspodijeljeni na radno mjesto dimnjačara.

- Skupština opštine Kotor Varoš je donijela cjenovnik o uslugama dimnjačara, a mi u opisu svojih poslova možemo da čistimo i dimnjake građanima s ciljem bolje protivpožarne zaštite. Ponudio sam im to radno mjesto, ali oni nisu prihvatili, tako da sam im dao otkaz. Sada moram tražiti druge radnike koji će obavljati poslove dimnjačara - kazao je Sakan i dodao da su vrata Vatrogasnog društva otvorena i za inspektore i za policiju, ali da je uvjeren da oni neće otkriti nikakve nezakonitosti.

Diploma

Grupa radnika Vatrogasnog društva Kotor Varoš izrazila je sumnju u validnost diplome starješine Nedeljka Sakana, jer navode da ju je stekao u 50. godini života.

- To naša služba ne poznaje. Tu diplomu trebalo je da stekne do 30. godine. On nije imao ni obuku za profesionalnog vatrogasca. Sve je to sumnjivo - naveli su radnici koji su ranije podnijeli i prijavu policiji protiv Sakana, jer ga sumnjiče za razne zloupotrebe i malverzacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana