Vatrogasci u Hercegovini spremno dočekuju ljeto

Milijana Latinović
Vatrogasci u Hercegovini spremno dočekuju ljeto

Trebinje - Hercegovački vatrogasci ovo ljeto dočekaće spremniji nego ranijih godina jer su, zahvaljujući institucijama Srpske i humanistima iz Toronta, uspjeli da obezbijede nova odijela, čizme i opremu za borbu sa vatrenom stihijom.

Hvatajući se u koštac sa požarima koji su ljetos harali hercegovačkim selima, vatrogasci iz Trebinja, Ljubinja, Gacka, Berkovića i Bileće ostali su bez opreme. Koordinator za zaštitu od požara u regiji Hercegovina Nebojša Avdalović kaže da je u toku realizacija projekta tehničkog opremanja vatrogasnih jedinica, za koji je novac obezbijedila Vlada RS.

- Riječ je o projektu vrijednom 600.000 maraka, a tim novcem biće kupljena vatrogasna vozila i naprtnjače. Uskoro nam stiže donacija od 200 vatrogasnih odijela, čizama i rukavica iz Toronta - rekao je Avdalović, koji je i komandir vatrogasne jedinice u opštini Gacko.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk kaže da uništena vozila još popravljaju te da će, zahvaljujući pomoći grada, Vlade RS i humanih ljudi, ovo ljeto dočekati mnogo spremniji.

- Vatrogasni savez RS nam je odobrio 300.000 maraka za nabavku vozila sa dvostrukom kabinom koje će nam olakšati gašenje požara, a u utorak nam stiže i oprema iz Toronta - kazao je Ćuk i dodao da će, zahvaljujući upravi grada Trebinja, vatrogasci uskoro useliti u novi vatrogasni dom, jedan od najsavremenijih u RS. 

Nakon borbe sa vatrom goloruki su ostali i vatrogasci u Ljubinju, a šteta koju su pretrpjeli mjeri se hiljadama maraka.

- Od Vlade RS smo dobili nešto više od 12.000 maraka pomoći, a od Vatrogasnog saveza Srpske novo vozilo sa neophodnom opremom, dok nam je opština obezbijedila 12 novih odijela - rekao je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Ljubinje Miodrag Ilić i dodao da i ljubinjskim vatrogascima iduće sedmice stiže pomoć iz Toronta.

Požari na nepristupačnim mjestima zadavali su prošle godine muke bilećkim vatrogascima, koji su pretrpjeli štetu od oko 15.000 maraka.

- Obnavljamo opremu, a od Vlade smo dobili oko osam hiljada KM. Spremni smo za predstojeće ljeto i eventualne požare - rekao je starješina vatrogasne jedinice u Bileći Radomir Radmilović.

Obuka u SAD

Tripo Ćuk kaže da su on i komandant vatrogasne brigade iz Sarajeva dobili poziv Ambasade SAD u BiH da prisustvuju obuci s američkim vatrogascima.

- Riječ je o četvorodnevnoj vježbi gašenja požara na otvorenom, koja će biti održana u američkoj državi Mejn, tako da ćemo imati priliku da vidimo kako oni savladavaju vatrenu stihiju - rekao je Ćuk i dodao da 22. aprila putuje u Ameriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana