Vatrogasci nastavljaju da se bore protiv vatrene stihije na deponiji

Srna
Vatrogasci nastavljaju da se bore protiv vatrene stihije na deponiji

KOTOR VAROŠ- Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Kotor Varoš i njihove kolege iz Banjaluke i danas gase požar na divljoj deponiji u Duratovcima.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Kotor Varoš Danijel Đurić rekao je da je požar zahvatio više od 10.000 kvadrata i da će teško biti stavljen pod kontrolu prije vikenda.

-Plamen nije veliki, ali je problem što oblak dima stalno kulja i ne ide uvis, već se razliježe. Površinski dio požara ćemo ugasiti, međutim problem je taj podzemni. Kad budu stvoreni uslovi, odnosno ugašena vatra na površini, ukoliko bude riječ o manjoj dubini, onda ćemo to rješavati natapanjem, a ako bude veća moramo zasipati zemljom - istakao je Đurić.

Iz Komunalnog preduzeća (KP) "Bobas" naglasili su da je uzrok požara ljudski faktor.

-Deponija je zatvorena još 2009. godine, inspektor je donio rješenje da se tamo ne odlaže smeće nego da ga vozimo u Ramiće. Međutim, deponija nije sanirana i građani i dalje ilegalno odlažu tamo otpad. Svake dvije godine najvjerovatnije neko potpali vatru na deponiji - poručio je direktor KP "Bobas" Slobodan Jurić.

U blizini požarišta nema kuća.

-Deponija je iz sedamdesetih godina, a iako je zatvorena kada je počeo odvoz smeća u Ramiće, građani i dalje tamo odlažu otpad, čak ga ostavljaju i putem do deponije - dodao je Jurić.

Rukovodstvo KP "Bobas" podnijelo je prijavu Policijskoj stanici Kotor Varoš zahtijevajući sprovođenje istrage i adekvatno sankcionisanje pojedinaca koji su, prema njihovim tvrdnjama, namjerno izazvali požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana