Vatra progutala dio zgrade u Srebrenici

Krstina Ćirković
Vatra progutala dio zgrade u Srebrenici

Srebrenica - Požar koji je u nedjelju uveče izbio u potkrovlju osmospratnice u srebreničkom naselju Baratova progutao je kompletnu krovnu konstrukciju i nekoliko stanova te ozbiljno oštetio veći dio zgrade.

U požaru nije bilo povrijeđenih, a iz kabineta načelnika Srebrenice Mladena Grujičića najavili su pomoć u zbrinjavanju stanara koji su ostali bez krova nad glavom te saniranju štete na zgradi u kojoj ima 36 stanova.

Požar je najvjerovatnije izbio na ventilacionom otvoru, koji stanari koriste umjesto dimnjaka. Vatra je zahvatila drvene grede, a zatim se proširila na krovnu konstrukciju i nekoliko stanova u potkrovlju.

Komandir srebreničke Vatrogasne jedinice Izet Suljanović rekao je da je vatra buknula oko 19 časova.

- Požar je ugašen oko 22.30 časova, a izgorjelo je nekoliko stanova i kompletna krovna konstrukcija. Pričinjena je velika materijalna šteta i u stanovima na nižim spratovima koji nisu bili zahvaćeni vatrenom stihijom, jer je korišćena velika količina vode prilikom gašenja - rekao je Suljanović.

Zahvaljujući brzoj intervenciji policije stanari su na vrijeme evakuisani i na sreću niko nije povrijeđen.

Aleksandar Simić, jedan od stanara, kaže da se u zgradi osjetio dim i da je, najvjerovatnije, došlo do zapaljenja nekog od dimnjaka, a vatra se brzo proširila na čitav krov i zahvatila nekoliko stanova u potkrovlju. Kaže da je uspio spasiti nešto garderobe, a ostalo je sve izgorjelo.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, koji je i sam prisustvovao gašenju požara, formirao je juče stručnu komisiju koja će utvrditi u kakvom se stanju nalazi zgrada.

Šef njegovog kabineta Vladan Milovanović rekao je da će komisija procijeniti štetu i sačiniti predračun potrebnih radova za saniranje oštećenja.

- Opština će pružiti pomoć u privremenom zbrinjavanju porodica čiji su stanovi izgorjeli. Iz budžeta ćemo izdvojiti prioritetno novac za rekonstrukciju krova, a zatim ćemo, u skladu sa mogućnostima i dogovorom sa stanarima, pružiti pomoć u saniranju oštećenja - rekao je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana