Vasić: Cilj - bezbjednije radno mjesto i zaštita zdravlja radnika

Srna
Vasić: Cilj - bezbjednije radno mjesto i zaštita zdravlja radnika

BANjALUKA - Radna grupa okončala je rad na strategiji zaštite i zdravlja na radu, rekla je pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić, izražavajući nadu da će Vlada Srpske usvojiti ovaj važan dokument u prvoj polovini maja.

Vasićeva je naglasila da su predstavnici Vlade Srpske i resornog ministarstva zajedno sa socijalnim partnerima analizirali sve dosadašnje povrede na radu.

"Uzimajući evidencije iz prošle godine u kojoj su registrovane 1.343 lakše povrede na radu, 72 teške, te sedam sa smrtnik ishodom, bio je veliki alarm i Vladi i socijalnim partnerima za donošenje novog strateškog dokumenta", rekla je Vasićeva novinarima u Banjaluci, gdje je obilježen Svjetski dan zaštite zdravlja na radu.

Prema njenim riječima, ovim dokumentom biće unaprijeđena oblast zaštite na radu posebno putem edukacije radnika i poslodavaca da bi brojke bile manje i svako radno mjesto bilo bezbjedno i zdravo za rad.

Vasićeva je navela da je drugi cilj harmonizahcija domaćeg radnog zakonodavstva usvajanjem svih međunarodnih standarda, dodavši da je jedan od ciljeva i uspostavljanje centralnog registra povreda na radu.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da su radnici najveći kapital Srpske.

Ona je dodala da je Savez sindikata inicirao donošenje ovog dokumenta, istakavši da je ova oblast veoma važna jer štiti radnike i njihovo zdravlje, a samim tim bitno utiče i na produktivnost i bolji život radnika, kao i na društvo.

Mišićeva je ocijenila da se akt o procjeni rizika na radu pretvorio u svoju suprotnost.

"On više nije akt koji procjenjuje sigurnost svakog radnog mjesta u privrednom društvu, nego je postao sredstvo za dobru zaradu onih koji su radili taj akt. Postao je jednoobrazan i nije bio upotrebljiv", rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da je ovaj akti u većini privrednih društava prevaziđen i ne može se ni upotrijebiti jer ne odgovara stvarnom stanju u toj firmi.

Prema njenim riječima, strategija zaštite na radu proizvešće donošenje novih podzakonskih dokumenata, odnosno izmjena pa i novog zakona o zaštiti na radu u kojem će morati biti prepoznato sve ono je manjkavo, a definisano je u strateškom dokumentu.

Mišićeva smatra da se stvari mijenjaju i da radnik mora biti zaštićen na svom radnom mjestu.

Predsjednik Udruženja inženjera zaštite na radu Srpske Nikola Šobat smatra da svakog dana treba sprovoditi zaštitu zdravlja radnika na radu.

On je dodao da će ove godine prvi put biti prezentovani najbolji u ovoj oblasti, odnosno da će biti dodijeljene dvije plakete zaslužnim licima koja su doprinijela zaštiti na radu, te četiri povelje u četiri kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana