Vandali noću uništavaju grad

Cvija Mrkonjić
Vandali noću uništavaju grad

Banjaluka - Za sanaciju štete koju su napravili vandali uništavajući javnu rasvjetu, igrališta, sadnice drveća, kante i kontejnere, te drugu komunalnu opremu, lokalne zajednice u RS izdvajaju na desetine hiljada maraka.

Samo u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Gradišci u prvom polugodištu ove godine šteta je premašila 50.000 maraka, a huligani je uglavnom pričinjavaju pod okriljem noći.

Gradovi i opštine sa ovim problemom kubure svake godine, a osim nesavjesnih građana, krivci za uništenu komunalnu opremu u nekim slučajevima su i saobraćajne nesreće. 

U banjalučkoj Gradskoj upravi navode da je u prvih šest mjeseci 2015. godine za održavanje, popravljanje i saniranje komunalne opreme izdvojeno 19.790 maraka.

- Kada je u pitanju namjerno uništavanje, najčešće se oštećuju ljuljaške, klackalice, vrtuljci i tobogani - navode u Banjaluci i dodaju da nemarni stanovnici vole uništavati i klupe, te kante za smeće.

Bijeljinska Gradska uprava do kraja juna je utrošila 9.100 KM za popravke javne rasvjete i saobraćajnih znakova, te 1.200 maraka za sadnju 15 stabala.

- Uništeno drveće je najčešće posljedica vandalizma, dok saobraćajna infrastruktura strada uglavnom u nesrećama - navode u Bijeljini. 

Divljanje i uništavanje gradske imovine ove godine nisu zaobišli ni Trebinje i Gradišku.

- U prvom polugodištu 2015. uništeni su slivnici, zaštitna ograda i dječije igralište, te rasvjeta, što je grad koštalo 6.000 KM - navode u Gradskoj upravi Trebinja.

U opštini Gradiška kontejneri, klupe, saobraćajni znakovi i rasvjeta takođe su među najuništavanijom opremom, a šteta na njima u prvoj polovini godine iznosi 17.050 KM.

U preduzeću "Komunalne usluge" iz Prijedora nemaju precizan podatak o šteti, ali procjenjuju da ona iznosi više od 10.000 maraka godišnje.

- Dešava se i da zapale smeće u kontejnerima i kantama, pri čemu stradaju zelene površine - navode u ovom preduzeću.

Vandalima ništa nije sveto, pa se tako na njihovoj meti često nađu groblja i vjerski objekti. Iako u većini slučajeva počinioci ostaju nepoznati, policija u Gradišci je početkom ove godine otkrila da su mladići M. Š. i M. S. divljali na pravoslavnom groblju u Gornjim Karajzovcima. Oni su oštetili dva spomenika, iščupali krst i razbili staklo na kapeli, odakle su ukrali određene predmete.

Doboj

Iz Gradske uprave Doboja do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo dobili podatke o visini štete na komunalnoj opremi u prvoj polovini 2015. godine.

Prema podacima za prošlu godinu, u ovom gradu je tokom 2014. uništena 51 klupa, čija je vrijednost 5.100 KM, ukradeno je 50 šahtova vrijednih 30.000 maraka i 27 slivnika za oborinske vode u vrijednosti 10.800 KM.

 

Na meti vandala najčešće

> Ljuljačke i klackalice  

> Kontejneri i kante

> Sadnice drveća  

> Slivnici  

> Klupe  

 

Za komunalnu opremu tokom 2014. utrošeno:

Banjaluka             51.481 KM

Bijeljina             22.000 KM

Trebinje              10.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana