Vakcine spasavaju stočarstvo od propasti

Anita Janković
Vakcine spasavaju stočarstvo od propasti

Banjaluka - Preventivna vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože, koja je lani nanijela veliku štetu stočarima u regionu, počela je u Republici Srpskoj i trajaće do sredine maja.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najavljuju da bi u narednih 15 dana trebalo da počne i vakcinacija protiv bolesti plavog jezika.  

- RS je prošle godine bolest kvrgave kože ozbiljno zaprijetila iz pravca Srbije i Crne Gore, a imali smo i veliku štetu od pojave plavog jezika koji je pokosio mnoge ovce i goveda. Zbog opasnosti od ponovnog obolijevanja stoke odlučili smo se na vakcinaciju - rekli su u Ministarstvu.

Novac za nabavku vakcina protiv kvrgave kože obezbijedili su donatori, Švedska agencija za razvoj i pomoć poljoprivredi SIDA i Evropski direktorat za zdravlje i hranu.

- Sredstva za sprovođenje vakcinacije u iznosu od četiri KM po grlu biće obezbijeđena iz budžeta RS, tako da će vakcinacija biti besplatna, jer se radi o bolesti koja, u slučaju pojave, može nanijeti ogromnu štetu govedarstvu - naveli su u Ministarstvu i dodali da distribuciju vakcina u RS obavlja Veterinarski institut  "Doktor Vaso Butozan".

Za bolest plavi jezik planirano je sprovođenje vakcinacije ovaca i goveda o trošku vlasnika, a preživari će biti vakcinisani vakcinama koje se koriste u Evropskoj uniji.

- Cijena vakcine je 2,34 KM, a vakcinacija košta četiri KM po grlu za goveda i dvije i po marke po grlu za ovce i koze, tako da će stočari za govedo morati da plate 6,34, a za ovcu ili kozu 4,84 KM po grlu - rekli su u Ministarstvu i istakli da je odluka da vlasnici sami plaćaju vakcinaciju protiv plavog jezika donesena na osnovu iskustva bogatijih zemalja, koje su odustale od finansiranja vakcinacije.

U Ministarstvu su naveli da će Vlada Srpske za sprovođenje mjera zaštite životinja od bolesti kvrgave kože goveda i plavog jezika obezbijediti 940.000 maraka.

- Oko 600.000 KM biće utrošeno za sprovođenje vakcinacije protiv bolesti kvrgave kože, zatim 120.000 maraka za dezinsekciju koju bi sprovela veterinarska služba, te 50.000 KM za dijagnostiku i održavanje spremnosti laboratorija za ove bolesti. Za veterinarski informacioni program biće obezbijeđeno 170.000 KM - rekli su u Ministarstvu.

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože biće obavljena na cijeloj teritoriji BiH, a sve će nadzirati Kancelarija za veterinarstvo BiH.

- Vakcinisaće se samo zdrave životinje, a moguće neželjene reakcije kod goveda su pad mliječnosti, otežano kretanje životinja, rast temperature, pojava potkožnih čvorčića, kao i pojava urtikarija na koži - pojasnili su u Kancelariji za veterinarstvo BiH i istakli da su navedeni simptomi sporadični te da se nakon određenog vremena povlače.

Apel opštinama

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su apelovali na opštine i gradove da u okviru svojih mogućnosti pronađu način da vlasnicima preživara pomognu finansijski kako bi vakcinisali svoju stoku protiv plavog jezika, budući da se ovaj vid vakcinisanja naplaćuje.

- Lokalne zajednice putem svojih poljoprivrednih službi treba i da obavijeste vlasnike preživara o opasnosti od ponovne pojave bolesti plavog jezika - kažu u Ministarstvu. 

Cijene vakcine i vakcinacije za plavi jezik (po grlu)

- goveda            6,34 KM

- ovce i koze    4,84 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana