Vakcinacija zaustavila širenje bruceloze

M. L.
Vakcinacija zaustavila širenje bruceloze

Banjaluka - Masovna vakcinacija ovaca i koza ogleda se u smanjenoj šteti od bruceloze u stočarstvu, ali i mnogo manjoj stopi obolijevanja ljudi.

Darko Despotović iz resora veterinarstva u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kaže da se od 2009. godine na području RS i BiH sprovodi vakcinacija protiv bruceloze vakcinom "okurev".

- Poslije masovne vakcinacije ovaca i koza imali smo izvjestan broj veterinarskih radnika pozitivnih na brucelozu - rekao je Despotović.

Naglasio je da su se oni zarazili divljim sojem brucele, jer je u momentu početka vakcinacije više od 60 odsto stada ovaca i koza u BiH bilo brucelozno. Dodaje da je u 2008. godini oboljelo više od hiljadu ljudi, a danas je taj broj smanjen na tridesetak godišnje u čitavoj BiH.

Rukovodilac Laboratorije za prijem uzoraka i pripremu podloga u Veterinarskom institutu RS "Dr Vaso Butozan" Dragan Kasagić ističe da upotreba ove vakcine uz poštovanje propisanih mjera proizvođača nema štetne posljedice po zdravlje ljudi i životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana