Uz joga avanturu najmlađi pomjeraju granice

Jana Kezić
Uz joga avanturu najmlađi pomjeraju granice

BANjALUKA - Osim klasičnih sportova poput fudbala, košarke i plesa, među mališanima u Srpskoj sve je popularnija i joga za djecu koja im pomaže da razviju snagu, koordinaciju, fleksibilnost, stabilnost, ali i da pobijede stidljivost.

S obzirom na ubrzani tempo života koji utiče i na najmlađe, instruktori ove discipline ističu da se mališani uz jogu, nakon školskih i ostalih obaveza, druže, opuštaju, zabavljaju i uče.

Instruktorka joge za djecu iz Banjaluke Bojana Delibašić-Bjelić za “Glas Srpske” kaže da je, kada je prije pet godina njena djevojčica pohađala časove joge za djecu, uvidjela koliko je to zapravo lijepa, zabavna i korisna aktivnost te poželjela da se i sama time bavi.

- Joga djecu uči kako da se takmiče sami sa sobom i da sebi postavljaju izazove koji će ih podsticati da pomjeraju svoje granice. To je spoj fizičkog pokreta, kreativnosti i mašte, a ujedno pruža i relaksaciju i poboljšava koncentraciju, jača njihove mišiće te ih priprema za razne aktivnosti, školske i vannastavne - rekla je Delibašić-Bjelić koja je i socijalna radnica.

Kako objašnjava, sve časove joga avanture osmišljava sama uz pomoć informacija koje dobije iz razne literature i sa interneta.

Časovima mogu da prisustvuju djeca uzrasta od pet do osam godina, a postoji i tinejdž joga za one od osam do 12 godina.

- Časovi traju između sat i sat i dvadeset minuta. Počinju tako što se svi okupimo i sjednemo u krug, nakon toga se zagrijavamo uz muziku i zajedničku igru, uz ples ili joga pokrete, odnosno asane, a centralni dio časa je taj u kojem uz zadatu temu opet radimo joga položaje - rekla je Delibašić-Bjelić.

Kako pojašnjava, ako je tema časa, na primjer, Afrika, uče kojim prevoznim sredstvom se do tamo može doći i koje životinje tamo žive, a zatim zauzimaju takve joga položaje, nakon čega ponovo slijedi igra.

- Završni dio časa je relaksacija, gdje se djeca uz vođenu meditaciju odmaraju i opuštaju ležeći na podu, uz eterična ulja. Nakon svakog časa kažu da se osjećaju odmorno kao da su spavali - kazala je Delibašić-Bjelić. Kako kaže, trenuci kada djeca kažu da žele da ostanu još na času i da neće da idu kući govore sve o ovoj aktivnosti.

- Roditelji takođe potvrđuju da su djeca zadovoljna. Ono što je meni značajan pokazatelj da sam na dobrom putu je da se djeca koja dođu tiha, povučena i kojima nije jednostavno da komuniciraju, oslobode, a isto tako i oni koje ne drži mjesto budu smireni - kazala je Delibašić-Bjelić.

Obuka

Bojana Delibašić-Bjelić kazala je da postoje treninzi i kursevi za instruktore joge.

- Obuka traje tri dana i onda je na osobi da radi na sebi i da istražuje mogućnosti - rekla je Delibašić-Bjelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana