Uz igru uče o ekologiji i zdravoj ishrani

Jana Kezić
Uz igru uče o ekologiji i zdravoj ishrani

BANjALUKA - Zahvaljujući projektu “Mali baštovani” djeca iz Banjaluke i ove godine imaju priliku da uče o značaju prirode, te da kroz igru i zabavu savladaju zanimljive lekcije i sve vještine koje su potrebne za proizvodnju zdrave hrane.

Projekat “Mali baštovani” prošle godine finansirala je Ambasada SAD u BiH, a od ove projekat, kao dio Programa prenosa znanja i vještina, finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u saradnji sa Centrom za strateško-razvojne projekte, Institutom za genetičke resurse i Poljoprivrednim fakultetom u Banjaluci.

Koordinator projekta Petar Nikolić rekao je za “Glas Srpske” da je ovogodišnja sezona “Malih baštovana” zvanično otvorena proteklog vikenda u Botaničkoj bašti u kampusu. Podsjetio je da u savremenom svijetu, kada se djeca sve više otuđuju od prirode, projekat “Mali baštovani” ima za cilj njihovo približavanje, ekološku osviješćenost, promociju porodice i koncepta domaćinstva, te usvajanje osnovnih životnih vještina od kojih je proizvodnja hrane na prvom mjestu.

- Zvanično smo započeli baštinsku sezonu i za početak simbolično posadili jagode, jer je to najslađe što se u bašti uzgaja. Zaista je bio veliki odziv, ali i dobra atmosfera - rekao je Nikolić.

Objasnio je da imaju veliki broj prijavljene djece za ovu godinu.

- Na otvaranje se odazvalo oko 60 djece, a ukupno prijavljenih mališana iz Banjaluke za ovu sezonu je oko 150 - rekao je Nikolić i zahvalio na podršci ministru Borisu Pašaliću, ali i generalno resornom ministarstvu jer podržavaju ovaj projekat, koji je na radost mnogim mališanima, ali i njihovim roditeljima.

Ove godine priliku da učestvuju u projektu imaće i djevojčice i dječaci u Bijeljini, a Nikolić kaže da im je želja da se ova priča proširi i na druge opštine i gradove u Srpskoj.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać rekao je za “Glas” da ovakvi projekti znatno doprinose razvoju djece.

- Djecu naučimo šta to znači priroda i na koji način se dobijaju plodovi koje svakodnevno koristimo u ishrani. Uče kako biljke dolaze iz prirode, kako se uzgajaju, štite i paze i na taj način doprinosimo zdravijem odrastanju djece i njihovoj spoznaji o hrani i svemu što nas okružuje - rekao je Bursać. Ne zna se, kako kaže, čije su bile bolje reakcije, djece ili roditelja.

- Vidimo da su djeca veoma zainteresovana za ovakve stvari, a to nas podstiče da i u narednom periodu pomažemo ovakve projekte i možda da osmišljamo još neke nove kako bismo se svi zajedno malo više okretali ka prirodi - rekao je Bursać.

Majka dva mališana od četiri i deset godina Jelena Kondić kaže da je ovo fantastičan projekat u kojem podjednako uživaju i roditelji i djeca.

- Zaista prelijepo iskustvo i vidim da djeca uživaju, a to je najvažnije. Vodila sam djecu i prošle godine i mlađi dječak se tada malo više igrao, a sada je bio aktivniji - rekla je Kondićeva.

Milijana Bijelović, majka dječaka od sedam godina i djevojčice od četiri i po godine, kaže da joj je veoma drago što ovakva radionica postoji u gradu.

- Već drugu godinu smo tu i prošle godine smo ispratili cijelu sezonu. I kada sunce sija i kada kiša pada nije nam bilo teško da dođemo i da sve ispratimo. Djeca uživaju, što je najbitnije, i interesantno im je - rekla je Bijelovićeva.

Prijave

Radionica je namijenjena djeci starosti od tri do 10 godina i besplatna je. Prijave se šalju putem i-mejla [email protected]  ili porukom na “Fejsbuk” stranici projekta @malibastovani kao i na broj telefona 065/262-872 (Ivana Kozomara). Mališani se mogu uključiti tokom cijele godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana