Uz diplomu i kinesko ime

Dragana Keleč
Uz diplomu i kinesko ime

Istočno Sarajevo - Proučavanje istočnjačke kulture i jednog od najstarijih pisama u svijetu sve je popularnije među studentima u Srpskoj, što potvrđuje i podatak da iz godine u godinu raste interesovanje za studij kineskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Ova katedra osnovana je 2011. godine na inicijativu tadašnjeg dekana Milenka Pikule i zahvaljujući pomoći kineske ambasade. Jedina te vrste u BiH danas broji oko 150 studenata. Na prostoru bivše Jugoslavije kineski jezik je moguće izučavati još samo na Univerzitetu u Beogradu, zbog čega u Istočno Sarajevo dolaze mladi iz cijele zemlje i regiona.

Učenje kineskog predstavlja veliki izazov, koji zahtijeva dosta vremena i truda. Većini je to i jedinstvena prilika da posjete Kinu, gdje mogu doživjeti nezaboravna iskustva i osjetiti duh tradicije i istorije ovog drevnog naroda. Rijetka diploma omogućila je velikom broju mladih i ambicioznih ljudi pregršt dobrih prilika za zaposlenje.

Rukovodilac katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Bojana Pavlović kaže da se na studij kineskog i engleskog jezika ove godine upisala peta generacija, a da su ljetos dobili i prve diplomce.

- Sve je veća zainteresovanost za studij kineskog jezika, koji nije toliko težak, koliko zahtijeva rad i studioznost. Neophodno je i prilagođavanje, jer govorimo o zemlji koja je dosta kulturološki drugačija od naše - ističe Pavlovićeva.

Koliko je učenje kineskog teško, ali i izazovno, najbolje znaju studenti. Vu Jali, odnosno Jelena Vujičić stigla je do četvrte godine. Kao i sve kolege ima svoje "kinesko ime".

- Imena na kineskom se ne prevode već se daju po značenju ili sličnom izgovoru. Tako sam od svojih profesora dobila ime Vu Jali. Njima je teško da pamte naša imena kao i nama njihova, tako da svi, kada počnu da uče kineski jezik, dobiju i svoje kinesko ime - kaže Jelena.

Za učenje kineskog jezika presudna je bila želja za drugačijim. Zaintrigirala ju je kineska kultura, istorija, hrana i sve što ima vezu sa Kinom.

- Kineski jezik je izuzetno zanimljiv i neobičan. Najteže je učenje izgovora. Ovo je težak, ali ne i nesavladiv jezik - naglašava Vujičićeva, koja je više od godinu provela u Kini, što joj je u ogromnoj mjeri pomoglo da savlada jezik.

Kada dobije diplomu voljela bi da nastavi usavršavanje kineskog jezika da bi postala predavač.

Mladima savjetuje da se upišu na studij kineskog jezika i prepuste se avanturi.

- Ovaj studij je prava prilika ne samo zbog sjajnog iskustva, putovanja, novih poznanstava, nego i zbog činjenice da je Kina u ekspanziji i da diploma garantuje dobro zaposlenje - dodaje Jelena.

Kinesko pismo

Kinesko pismo je sastav znakova koji se koriste za pisanje riječi u kineskom i japanskom jeziku, ponekad i u korejskom, a ranije je korišćeno i u vijetnamskom jeziku. Ovo pismo ima oko 47.000 znakova, ali dovoljno je poznavati između 3.000 i 4.000 za normalnu komunikaciju.

- Katedra kineskog i engleskog jezika osnovana 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu

- Studijski program traje četiri godine

- Za držanje nastave iz kineskih predmeta angažovani lektori i univerzitetski profesori iz Kine

- Studenti obavljaju praksu u kineskim firmama u BiH, a odlaze i na jednogodišnji boravak u Kinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana