Uvoz kolje stočare

Ž. K.
Uvoz kolje stočare

Banjaluka - Domaćim proizvođačima mesa odavno je "dogorjelo do nokata" pa su nadležnim institucijama uputili apel za privremeno uvođenje prelevmana na uvoz mesa u trajanju od 200 dana kako bi se spasilo ono što je preostalo od ruinirane domaće proizvodnje.

Inicijativa je potekla od Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koji je na adrese Predsjedništva BiH, Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uputio zahtjev da u periodu od 200 dana budu uvedeni privremeni prelevmani od 1,5 KM po kilogramu svinjskog mesa, odnosno 2,5 KM po kilogramu junetine i govedine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da se domaći proizvođači ne zalažu za trajnu zabranu uvoza mesa, već jednostavno nastoje da zaštite domaću proizvodnju strožim kontrolama na granicama, u laboratorijama i prilikom deklarisanja mesa.

- Tražili smo uvođenje sezonskih prelevmana koji bi omogućili nesmetan plasman tržišnog viška domaćih proizvođača čiji je bijes sada kulminirao zbog jako niske prodajne cijene mesa - kaže Marinković.

Predsjednik Udruženja svinjara RS Mišo Maljčić podržava inicijativu za uvođenje dodatne zaštite domaće proizvodnje mesa koja je dovedena pred svršen čin.

- BiH uvozi jako loše proizvode i po svim osnovama ekonomskog privređivanja vidljivo je da je ovo zločin nad domaćim proizvođačima - kaže Maljčić i dodaje da će nelojalna konkurencija iz uvoza neminovno izazvati totalni raspad poljoprivredne proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana