Utvrđen prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti:Bolja zaštita kulturnog nasljeđa Srpske

srna
Foto: srna

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti koji će omogućiti bolju zaštitu i sigurnost muzejske građe i nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske.

Novi zakon će omogućiti razvoj muzejske djelatnosti i napredak muzejskih ustanova u stručnom smislu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću Srpske.

Prijedlog zakona utvrđen je s ciljem poboljšanja i unapređenja postojećeg normativnog okvira muzejske djelatnosti, koji je utvrđen Zakonom o muzejskoj djelatnosti iz 2008. godine.

"Donošenjem novog zakona o muzejskoj djelatnosti, usaglasiće se postojeća normativna rješenja u oblasti muzejske djelatnosti sa međunarodnim i evropskim standardima u ovoj oblasti, a posebno sa novim informacionim okruženjem koje je znatno izmijenjeno u odnosu na period kada je donesen prethodni zakon", istaknuto je u saopštenju.

Novim zakonskim rješenjima, dodaje se u saopštenju, jasnije će se definisati postupak utvrđivanja mjera zaštite i čuvanja muzejske građe, kao i postupak sprovođenja digitalizacije muzejske građe, muzejske dokumentacije i registrovanih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Ovim zakonom se definiše da prijedlog za upis nematerijalnog kulturnog nasljeđa na listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske mogu dati fizička i pravna lica, a definisani su i nosioci aktivnosti u postupku predlaganja nematerijalnog kulturnog nasljeđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Odredbe novog zakona su usaglašene sa odredbama Zakona o kulturi, a nova zakonska rješenja će otkloniti slabosti koje su, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, otežavale primjenu prethodnog zakona u praksi, navedeno je u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana