Utopljavanje škola i bolnica donosi uštede

Svjetlana Đuričić
Utopljavanje škola i bolnica donosi uštede

Banjaluka - U deset objekata širom RS, u kojima je smješteno 12 institucija, biće urađena zamjena prozora, vrata, energenata, izolacije, te krova i na taj način će biti ostvarena znatna ušteda energije i do 50 odsto.

Rekla je to juče ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti sa osam gradonačelnika i načelnika opština, te 12 direktora javnih ustanova, u kojima će biti realizovan projekat energetske efikasnosti.

Golićeva je naglasila da je ukupna vrijednost projekta oko 12 miliona dolara, te da je novac obezbijeđen iz kredita Svjetske banke.

Ovo je drugi krug u kojem je izabrano deset objekata, a uskoro bi trebalo da bude potpisan memorandum za još 11, čime će proces biti zaokružen. U prvom ciklusu potpisani su memorandumi za 11 institucija, takođe iz oblasti školstva i zdravstva.

- Ugovorom sa energetskom zajednicom BiH se obavezala da će do 2018. godine ušteda energije biti do devet odsto. Ovi objekti će nakon njihovog "utopljavanja", zamjenom stolarije, zamjenom krovne konstrukcije, termičkom fasadom postizati uštede i do 50 odsto u odnosu na materijalne troškove - rekla je Golićeva.

Dodala je da joj je žao što projekat ne može da obuhvati sve zainteresovane institucije, kojih je bilo više od 300.

- Očekujemo da će uskoro biti izabran izvođač za bolnice u Foči i Zvorniku - kazale je Golićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je rekao da je kroz tri faze potpisivanja memoranduma obuhvaćen 21 školski objekat.

- Šteta je što ne možemo završiti više osnovnih i srednjih škola. Radi se o velikom broju objekata koje bi trebalo energetski opremiti - kazao je Malešević.

Direktor Gimnazije "Sveti Sava" u Prijedoru Radmila Bijelić je rekla da će energetska obnova škole poboljšati uslove rada u ovoj ustanovi.

- Planirana je obnova prozora, elektroinstalacija i vodovodnih čvorova - kazala je Bijelićeva.

I direktor Gimnazije "Filip Višnjić" Bijeljina Drago Đurić je rekao da je zadovoljan, jer je ova škola obuhvaćena projektom.

Prnjavor

Načelnik Prnjavora Siniša Gatarić je rekao da će prnjavorska OŠ "Nikola Tesla" biti uključena u Projekat energetske efikasnosti, te najavio nove projekte u ovoj opštini.

- U ovoj godini proširujemo vrtić, i to dupli kapacitet, te pravimo novu muzičku školu. Uspjeli smo da obezbijedimo novac od Ambasade Kuvajta za uređenje Doktorskog doma, koji će biti dom za djecu s posebnim potrebama, a do Preobraženja Gospodnjeg ćemo imati vodu za piće u gradu - kazao je Gatarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana