Usvojen urbanistički plan grada Bijeljine i naselja Janja

GS
Usvojen urbanistički plan grada Bijeljine i naselja Janja

BIJELjINA - Skupština grada Bijeljina usvojila je danas Urbanistički plan grada i naselja Janja, čime su stečeni uslovi za usvajanje nižih urbanističkih dokumenata, odnosno regulacionih planova, kojima će biti omogućena dalja izgradnja u Bijeljini, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić.

On je naveo da je većina odluka uvrštena na dnevni red Skupštine kao vid pomoći privredi zbog novonastale epidemiološke situacije. 

"Prije svega, usvojena je odluka o pomoći 'Vodovodu i kanalizaciji' u iznosu od 430.000 KM. Na ovaj način će biti otplaćen dio obaveza gradskog vodovodnog preduzeća po osnovu kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, čime će biti stvoreni uslovi da se ubrzo snizi cijena vode. U pregovorima smo sa Vladom Republike Srpske kako da preostali kredit 'Vodovoda' otplatimo, a da cijena vode u Bijeljini, od 1. septembra, bude smanjena za 20 ili 30 odsto", rekao je Mićić novinarima na pauzi skupštinskog zasjedanja. 

On je naveo da se sada traži model kojim bi cijena vode, zajedno sa kanalizacijom, iznosila oko jednu KM po metru kubnom, ali da se ne optereti dodatno 'Vodovod', kako bi uredno mogli nastaviti da otplaćuju svoje obaveze. 

Mićić je napomenuo da je Bijeljina iz Fonda solidarnosti dobila oko 2.100.000 KM za pomoć preduzećima čije je poslovanje bilo ugroženo za vrijeme pandemije, odnosno vanrednog stanja. 

"Ta sredstva će biti iskorištena za pomoć 'Vodovodu' u otplati kredita, ali i za izmirenje dugova po osnovu komunalnih naknada ostalih preduzeća. Jedan dio ovih sredstava je već uplaćen Bolnici 'Sveti vračevi' prilikom proširenja kapaciteta kovid bolnice, a u slučaju potrebe, za ovu namjenu biće izdvojeno još novca", rekao je gradonačelnik Bijeljine. 

Mićić je rekao da je, u okviru mjera pomoći privredi zbog virusa korona, danas usvojena i odluka o komunalnim taksama kojom su gradski preduzetnici koji za poslovanje koriste javne površine /postavljanje ljetnih bašti, izlaganje robe, kiosci, tezge itd/ oslobođeni plaćanja takse u potpunosti za period od marta do juna. 

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević rekao je da je 38. sjednica protekla u konstruktivnoj i radnoj atmosferi. 

"Donijeli smo veoma važne odluke koje su u interesu kako građana, tako i funkcionisanja privrednih subjekata. Izvršene su i određene smjene i imenovanja, a riječ je o kvalitentim kadrovima koji su imenovani na nove funkcije u Gradskoj upravi i preduzećima", rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana