Usvojen nacrt budžeta Trebinja u iznosu od 29.380.000 KM

Srna
Usvojen nacrt budžeta Trebinja u iznosu od 29.380.000 KM

TREBINjE - Skupština grada Trebinja usvojila je danas nacrt budžeta grada za 2021. godinu u iznosu od 29.380.000 KM, što je za 8,38 odsto manje od plana prošlogodišnjeg budžeta.

Poreski prihodi planirani su u iznosu manjen za 9,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji budžet najvećim dijelom što su značajno manje projekcije prihoda od indirektnih poreza, a zbog nepovoljnog uticaja pandemije virusa korona na privredne aktivnosti.

Neporeski prihodi bi, po nacrtu, trebalo da bilježe rast od 7,4 odsto, a primici od nefinansijske imovine za 30 odsto, u prvom redu na osnovu očekivanog povećanja prihoda od prodaje zemlje, povećanja tržišnih cijena, rente i troškova uređenja u zonama gdje se očekuje ekspanzija gradnje.

Za tekuće rashode u nacrtu budžeta za 2021. godinu planirano je 21,5 miliona KM, a za izdatke otplate dugova 1,7 miliona KM.

Na rashodovnoj strani oko pet miliona KM planirano je za investicije u kapitalne projekte - izgradnju i sanaciju objekata, saobraćajnica i sportske infrastrukture, finansiranje projektne i tehničke dokumentacije za Klinično-bolnički centar, zgradu za ljekare i profesore medicine i aerodrom u Trebinju, te kupovinu zemljišta za obilaznicu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ocijenio je da je nacrt budžeta koji je danas usvojen u iznosu od 29.380.000 KM usvojen bez kredita, što je prema njegovom mišljenju za svaku pohvalu.

Opozicioni odbornici su ocijenili da je nacrt budžet "potrošački, bez razvojne komponente" i da "nije transparentno predstavljen".

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Luka Petrović rekao je na konferenciji za novinare da je važno što su u budžetu ostale kapitalne investicije u iznosu od 5,2 miliona KM, od čega će za sportsku infrastrukturu biti izdvojeno milion KM.

"Odlučili smo se da predložimo da se odbornički dodaci preusmjere u grant javnim zdravstvenim ustanovama, ali i radnicima Gradske uprave koji su se požrtvovano borili 2020. godine", rekao je Petrović.

On je istakao da je značajno da su u budžetu zadržani grantovi za stipendije, kao i svi programi podrške suprugama umrlih boraca, demobilisanim borcima, djeci sa sela i brojni drugi programi.

"Zadržali smo okvir od 300.000 KM za samozapošljavanje u našem gradu. Mislimo da će taj projekat biti vrlo važan u ovoj teškoj godini. Pomoć privrednicima zbog pandemije virusa korona je bila 40.000 KM, a mi smo rekli da bude bar 100.000 KM i na taj način da probamo održati naše privrednike", istakao je Petrović.

On je dodao da je danas izglasano i usvajanje dugoročnog plana za izmirenje neizmirenih obaveza prenesenih iz prethodnog perioda.

"Tu je riječ o 963.000 KM koje je bilo potrebno pokriti odlukom jer nismo mogli da usvojimo rebalans budžeta do 31. decembra prošle godine", rekao je Petrović.

On je naveo da vladajuća koalicija insistira da se što hitnije preduzmu sve zakonom predviđene mjere s ciljem otkrivanja počinilaca slučajeva podmetanja požara proteklih mjeseci.

"Svima od nas se može desiti ovo što se desilo našem odborniku Milutinu Mastiloviću", rekao je Petrović.

Petrović je pozvao da narodni poslanik Nebojša Vukanović bude priveden na razgovor u policiju, jer je rekao da ima saznanja o podmetanju požara u kojem je zapaljen automobil porodice Mastilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana