Usvojen budžet Brčko distrikta za 2022. godinu od 239.163.267 KM

Srna
Foto: Arhiva

BRČKO- Skupština Brčko distrikta usvojila je budžet distrikta za 2022. godinu u iznosu od 239.163.267 KM.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se prema novom Zakonu o budžetu određena gornja granica prihoda ne može mijenjati u drugom čitanju zbog čega su skupštinska Komisija za budžet i Vlada zajedno napravili oko sedam miliona maraka ušteda.

Milić je istakao da je najveći dio tih ušteda preusmjeren na projekte komunalne i putne infrastrukture za koje postoje uslovi za brzu realizaciju.

"Direkcija za finansije Brčko distrikta je dala procjenu prihoda i vrlo brzo će se ispostaviti da ćemo nakon završnog računa imati višak prihoda nad rashodima. Očekujem da to bude više miliona maraka, čak i 10 miliona maraka. To će stvoriti solidnu bazu za rebalans budžeta već u prvom kvartalu naredne godine", rekao je Milić novinarima sinoć nakon vanredne sjednice.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je usvajanjem budžeta u zakonski predviđenom roku Vladi omogućeno da kontinuirano radi i već od početka nove fiskalne godine izmiruje sve obaveze za tu godinu.

Šef opozicionog poslaničkog kluba Socijalističke partije u Skupštini distrikta Zoran Kokanović rekao je da je budžet socijalni i da je sličan budžetima iz prethodnih godina, da su usvojeni amandmani predizborni, i da amandmani opozicije, koje vladajuća većina nije prihvatila, pokazuju stvarne potrebe građana.

Na sedmoj vanrednoj sjednici usvojeni su i Zakon o izvršenju budžeta Brčko distrikta za 2022. godinu po hitnom postupku, odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe, kao i odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt – izgradnja industrijskog kolosijeka od željezničke stanice Brčko Novo do Luke Brčko.

Vanrednoj sjednici prethodio je nastavak 17. redovnog zasjedanja tokom kojeg su poslanici razmotrili 16 tačaka dnevnog reda od ukupno 25.

Preostale tačke dnevnog reda 17. redovne sjednice biće razmotrene na drugom nastavku čije vrijeme održavanja će biti naknadno određeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana