Ustaški pokolj u Potkozarju budi zebnju i 75 godina poslije

Jasna Dragojević
Ustaški pokolj u Potkozarju budi zebnju i 75 godina poslije

Potkozarje - Pomenom i liturgijom u hramu Pokrova presvete Bogorodice juče je obilježeno 75 godina od ubistva 562 Srba u potkozarskim selima Ivanjska i Piskavica u Drugom svjetskom ratu.

U ovim selima ustaše su 5. i 12. februara 1942. godine počinile pokolj kojeg se preživjeli u današnjem Potkozarju i sada sa zebnjom sjećaju. Jedan od njih je i mještanin Ostoja Šukalo, koji je u vrijeme krvavog pira imao deset godina.

- Stradalo je mnogo mojih komšija, a od moje porodice, djed koji je ubijen u kući - priča Šukalo.

Predsjednik Organizacionog odbora "Dana stradanja Srba Potkozarja" i jedan od potomaka stradalih Nedeljko Milaković istakao je da je samo u Milakovićima ubijeno stotinu žena, djece i starih i to na kućnim pragovima.

- Mene kao potomka boli to što je zadesilo narod. Samo u mom dvorištu sahranjeno je devetoro članova uže rodbine, od kojih je najmlađi imao devet mjeseci - rekao je Milaković.

Podsjetio je na prošlogodišnju izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji je uporedio stradanje u Blajburgu sa događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u BiH, te pozvao biskupa da navede ime jednog Hrvata koji je ubijen u Potkozarju.

Kolike su razmjene zločina počinjenog 1942. godine pod patronatom Nezavisne Države Hrvatske govori i podatak da je među ubijenima bilo 77 djece. Sudbina Ivanjske i Piskavice zadesila je u ovom periodu i naselja Motike, Šargovac, Drakulić, Bijeli potok i Debeljake.

- Mnogo ranije se rodila ideologija o genocidnom pitanju srpskog bića, a pod nekakvim pseudonimom rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja trebalo je Srbe pobiti, protjerati i pokrstiti - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Pomenu su osim mještana prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, narodni poslanici, te predstavnici Gradske uprave Banjaluka.

Spomen-obilježje

Potomci žrtava očekuju da će u narednih pet godina biti postavljeno spomen-obilježje, na kojem će biti upisana sva imena žrtava.

- Već smo započeli aktivnosti na izgradnji spomen-obilježja - rekao je Nedeljko Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana