Usred žege Nevesinjcima iz slavina teku mulj i blato

Anita Janković-Rečević
Usred žege Nevesinjcima iz slavina teku mulj i blato

Banjaluka - U vrelim ljetnjim danima, kada živa na termometru prelazi 40. podiok i kada je voda nasušna potreba, brojni Nevesinjci se hvataju za glavu jer im iz slavina teče mulj.

Hercegovci, naviknuti na nemilosrdne prirodne uslove tokom vrelih dana, ističu da uspijevaju nekako da se snađu za vodu za piće i pripremu hrane, ali glavobolje im zadaje "blato koje teče iz česama", zbog kojeg ne mogu čestito da se okupaju usred paklenih vrućina.

Mještanka naselja Miljevac Zora Zirojević ističe da u ovo doba godine Hercegovci najviše vremena provode radeći u polju, a kada dođu kući, umjesto da se osvježe i odmore, dočeka ih borba za svaku kap čiste vode.

- Voda u Nevesinju godinama ne valja. Svakodnevno smo  primorani da nosimo kanistere s vodom za piće i spremanje hrane, a ovu gradsku koristimo za održavanje higijene i napajanje stoke. Međutim, posljednjih dana ne možemo ni to, jer iz česme bukvalno teče mulj - priča Zirojevićeva.

Ona dodaje da su suočeni i sa čestim restrikcijama.

- Svaki drugi dan nam isključuju vodu koja ne dolazi po 24 časa, a kada ponovo poteče, nije ni za šta. Ali zato računi uredno stižu svakog mjeseca - kaže Zirojevićeva i dodaje da godinama traže rješenje ovog problema, ali da se sve završava samo na obećanjima.

Direktor nevesinjskog "Vodovoda" Slaviša Soknić kaže da je voda mutna samo poslije restrikcija, odnosno kada se ponovo pusti u sistem.

- Zbog enormne potrošnje vode bili smo primorani da uvedemo redukcije, koje podrazumijevaju višečasovna isključenja. Ne možemo isporučiti dovoljne količine, jer trenutno pumpamo 48 litara u sekundi, a potrebe su oko 67 litara. Tako da nakon ponovnog puštanja vode u sistem ona pokupi sav prirodni talog i postane mutna - objašnjava Soknić.

Naveo je da bi problem trebalo da bude riješen početkom naredne godine, kada će u funkciji biti novi prečistač.

- Tender za nabavku prečistača je već raspisan i koverte sa pristiglim ponudama otvaraćemo 8. avgusta. Nakon toga će uslijediti pripreme za njegovo postavljanje i puštanje u funkciju i tada će voda biti prečišćavana u sedam faza, nakon čega očekujemo maksimalno ispravnu i čistu vodu - rekao je Soknić i dodao da je voda, iako mutna, bakteriološki ispravna.  

Istakao je da je vrijednost ove investicije, koja će biti finansirana kreditom Evropske investicione banke, oko 800.000 KM.

Cijena

Iako je voda u Nevesinju često mutna, Nevesinjci je plaćaju znatno skuplje nego Banjalučani, koji se ne susreću sa ovim problemom. Nevesinjski "Vodovod" na računima vodu po kubnom metru obračunava po cijeni od 1,35 KM, dok je u Banjaluci cijena vode 1,18 KM.

- Nije mi jasno na osnovu čega je kod nas voda ovoliko skupa, kada je gotovo i nemamo - pitaju se Nevesinjci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana