Uspješno okončana potraga za Arifom Zukanovićem (77) iz Kobaša

Dejan Jovičić
Uspješno okončana potraga za Arifom Zukanovićem (77) iz Kobaša

SRBAC - Više od 18 časova nakon što se uputio iz porodične kuće u nepoznatom pravcu Arif Zukanović (77) iz Kobaša kod Srpca pronađen je živ, ali u iznemoglom stanju u selu Gornja Lepenica, koje je od njegovog rodnog sela udaljeno oko osam kilometara.

Zukanovića su u subotu u osam časova pronašli mještani pored lokalnog puta nakon što je za njim cijele noći trajala potraga koju su predvodili pripadnici Civilne zaštite opštine Srbac.

Arifov sin Huso kaže da se njegov otac u petak oko 13.30 časova uputio u svoju uobičajenu popodnevnu šetnju, ali se nakon nekog vremena nije vratio kući.

- Svakodnevno pređe oko kilometar po selu, ali se brzo nakon toga vrati. Kada se nije pojavio do 16 časova zvali smo komšije i prijatelje, misleći da je otišao u posjetu kod nekoga od njih, ali ga nismo mogli pronaći - kaže Huso, koji je zaposlen kao portir u Opštinskoj upravi u Srpcu.

Alarmirali su policiju i civilnu zaštitu i potraga je krenula oko 19 časova uz učešće više desetina mještana i dobrovoljaca.

Prve informacije koje su dobili bile su korisne, jer je viđen kod lugarske kuće u Kobašu, odakle se zaputio u šumu.

- Ispostavilo se da je prošetao do šume i zalutao prateći trag gljiva, pošto se već dugo bavi njihovim prikupljanjem. Najvjerovatnije je izgubio orijentaciju jer je posljednjih nekoliko godina već pomalo zaboravan - kaže Huso.

On izražava čuđenje što je njegov otac, koji je u poznim godinama i slabije kondicije, uspio da cijelu noć pješači po brdsko-planinskim krajevima na Motajici i pređe veliku udaljenost po nepristupačnom terenu, uz opasnosti koje su vrebale od divljih životinja.

- Tu su zaista veliki usponi da se jedva i traktor uspije popeti. Na svu sreću nema ozbiljnijih posljedica osim upale mišića i preskočene terapije lijekova, a primio je infuziju nakon koje se prilično oporavio - rekao je Huso.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu opštine Srbac Milutin Kojić rekao je da su po pozivu odmah stigli na teren i angažovali sve raspoložive resurse.

- Prijavilo se više dobrovoljaca iz Kobaša, a u potragu su se uključili i članovi Lovačkog udruženja "Srna" i Teritorijalne vatrogasne jedinice. Obavijestili smo i Republičku upravu civilne zaštite, koja se takođe stavila na raspolaganje u slučaju potrebe - rekao je Kojić.

Veliku pomoć naročito su pružili lovci, koji su već u petak u popodnevnim časovima stigli na Motajicu pripremajući se za otvaranje lova na srndaća, koji je počeo narednog dana.

- Naši lovci su ga primijetili iz daljine na lokalitetu Lipaja i obavijestili policiju i civilnu zaštitu o njegovom kretanju, što je doprinijelo da ga lakše pronađu - rekao je predsjednik Lovačkog udruženja "Srna" Goran Savanović.

Porodična tragedija

Arifa Zukanovića je prije 11 godina zadesila porodična tragedija kada mu se šesnaestogodišnji sin Haris, koji je bio učenik drugog razreda Elektrotehničke škole, utopio u rijeci Savi. Haris je nestao nakon što je ocu rekao da ide na kupanje, a pronađen je nakon potrage tek narednog dana u večernjim časovima u blizini obale, gdje je posljednji put viđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana