Uspavane zadruge odlaze u istoriju

Anita Janković
Uspavane zadruge odlaze u istoriju

Banjaluka - Više od 60 odsto poljoprivrednih zadruga u RS ne radi, zbog čega će njihova imovina biti stavljena na raspolaganje lokalnim zajednicama s ciljem razvoja poljoprivrede i ruralnih područja.

Ovo su istakli u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da uprkos tome što u Srpskoj ima veliki broj zadruga, značajni pomaci u razvoju poljoprivrede za sada izostaju. Naglasili su da mnoge zadruge postoje samo na papiru, nemaju poslovne ideje, ne sprovode aktivnosti, a prihode ostvaruju samo po osnovu izdavanja imovine u zakup.

- U RS je registrovano 310 zadruga, od čega je samo 81 poslovno aktivna, dok preostalih 229 ne radi dvije i više godina, a neke uopšte nisu pokretale posao od osnivanja. U 19 se može obaviti revitalizacija poslovanja, dok njih 210 treba izbrisati iz sudskih registara - rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović. 

On je istakao da će ministarstvo ubuduće biti usmjereno isključivo na rad i razvoj zadruga koje su poslovno aktivne,   dok će od nerentabilnih tražiti da imovinu stave na raspolaganje Zadružnom savezu, odnosno jedinicama lokalne samouprave, kako bi razvoj poljoprivrede i sela išao brže i masovnije. S tim prijedlogom se složila i Vlada RS usvajajući informaciju o stanju poljoprivrednog zadrugarstva.

- Da bismo trajno riješili pitanje statusa neaktivnih zadruga kako se njihove obaveze ne bi uvećavale, moramo naći novac za pokretanje stečajnog postupka, naročito kod zadruga koje imaju imovinu - priča Macanović.

On je dodao i da će revizori Zadružnog saveza morati utvrditi imovinu zadruga koje uđu u stečaj ili likvidaciju kako ne bi došlo do otuđenja nepokretnosti.

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga kaže da veliki broj tih zadruga nema ni kontakt osobe, a kamoli nešto drugo, što šalje lošu sliku o zadrugarstvu Srpske.

- Imamo informaciju da imovinu takvih zadruga koriste pravna i fizička lica koja nemaju veze sa zadrugarstvom i poljoprivredom, zato u toj oblasti treba uvesti reda - kaže Kulaga i navodi da zadruge gomilaju obaveze koje ne isplaćuju državi, te da postoje slučajevi da, iako zadruge ne rade, obračunavaju lične dohotke radnika.

Slobodan Petrović iz poljoprivredne zadruge "Agromilk" iz Bratunca nada se da će napori ministarstva na gašenju neaktivnih zadruga uroditi plodom.

- Poljoprivrednici koji hoće da rade sada su "taoci" imovine tih zadruga koje samo uzimaju zakup od izdavanja zemljišta ni ne pokušavajući da ostvare proizvodnju. Udruživanje poljoprivrednika u zadruge pospješuje naš rad, jer zajedno radimo na promociji proizvoda, rješavanju problema, izlasku na tržište. Nastupajući samostalno malo šta možemo da promijenimo - kaže Petrović.*

Podsticaji za zadruge

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kontinuitetu obezbjeđuje podršku za rad zadruga, ali veliki broj njih zbog nedostatka ideja i administrativnih prepreka ne podnosi zahtjev za ostvarivanje podsticaja.

- U 2013. godini zadrugama smo isplatili oko 397.000 KM, 2014. godine 373.547 maraka, a prošle 450.000 KM. Godišnje izdvajamo i 50.000 maraka za sprovođenje zadružne revizije - rekao je Aleksandar Macanović.

Zadruge u brojkama

Neaktivnih zadruga   229

Aktivnih zadruga       81

Broj zadrugara            1.842

Broj kooperanata       4.135

Zaposleni u zadrugama 464

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana