Uskršnja trpeza bogata, najmiliji daleko

Milijana Latinović
Uskršnja trpeza bogata, najmiliji daleko

BANjALUKA - Vjernici katoličke vjeroispovijesti širom Srpske i BiH juče su proslavili najveći hrišćanski praznik i mada su uskršnje trpeze bile bogate, srca su bila prazna jer su najmiliji daleko.

Praznik Hristovog uskrsnuća koji slavi novi život, vjeru i nadu u bolje sutra ove godine proslavljen je skromno bez uobičajenih misnih slavlja zbog pandemije virusa korona. Tako je bilo i u porodici Juričević iz Kotor Varoša. Domaćin Dragan Juričević kaže za “Glas Srpske” da su i ove godine za Uskrs pripremili sve kako običaji nalažu.

- Jaja su našarana, pereci i kuvana šunka mirišu, ali zbog cijele ove situacije porodica nije na okupu i to je ono zbog čega srce nije puno. Sin je u Njemačkoj, nije mogao da dođe - rekao je Juričević.

Za razliku od lani, kada je za uskršnjom trpezom u domu Juričevića sjedilo dvadesetak duša, ove godine, uz Dragana su bili samo majka, supruga i kćerka. Dodao je da su nakon ručka, baku obišle i kćerke njegove sestre.

- Teško je bez najmilijih, ali šta da radimo. Trudimo se da održimo dobru, pozitivnu atmosferu u duhu praznika i da se molimo da sve ovo brzo prođe - rekao je Juričević i dodao da mu je teško i što mu brojni prijatelji ne mogu doći za Uskrs, a ni on sam, kaže neće moći sljedeće nedjelje na Vaskrs u posjetu njima.

U nadi da će svakog narednog Uskrsa njihov, ali i domovi svih drugih vjernika biti ispunjeni radošću i osmijesima najmilijih, Juričevići su poželjeli dobro zdravlje i čestitali praznik svima koji slave. 

Osim skromne proslave Uskrsa u domaćinstvima, neuobičajeno je juče bilo i u katedralama. Biskup banjalučki Franjo Komarica služio je Uskršnju misu u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci, kojoj zbog epidemije virusa korona vjernici nisu prisustvovali.

Komarica je čestitao Uskrs vjernicima koji slave bilo, kako je rekao, da su u kućama, rodnim mjestima ili negdje u tuđini.

- Vrijeme izolacije neka bude vrijeme preispitivanja navika i ponašanja ljudi i odnosa prema Bogu i drugim ljudima - poručio je Komarica.

Katoličkim vjernicima čestitku povodom Uskrsa uputio je i kardinal Vinko Puljić, poželjevši da najveći hrišćanski praznik bude utjeha i snaga. On je u poruci vjernicima podsjetio da se Uskrs slavi u proljećne dane, kada se u prirodi sve budi i kao da sviće novi život.

 Čestitke

Čestitke povodom Uskrsa vjernicima katoličke vjeroispovijesti uputili su zvaničnici iz Republike Srpske.

- Uskrs je prilika da iskažemo i najveće hrišćanske vrline kao što su mir, ljubav i poštovanje među svim ljudima dobre volje, a kojih nikada ne smijemo da se odreknemo - naveo je u čestitki srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović čestitala je Uskrs katolicima sa željom da ga, nadahnuti porukama praznika uskrsnuća Hristovog, proslave u zdravlju, sreći i miru sa najbližim članovima porodice, čineći dobra djela zasnovana na hrišćanskim vrijednostima i načelima. Najveći hrišćanski praznik čestitali su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana