Uskoro novi prostori za igru i rekreaciju u Srpcu

Dejan Jovičić
Uskoro novi prostori za igru i rekreaciju u Srpcu

Srbac - Srbačka opština do kraja godine dobiće nove sadržaje za djecu i mlade zahvaljujući lokalnoj upravi koja je za realizaciju deset omladinskih projekata odobrila 12.131 KM.

Omladinci, njih 30, podijeljeni u deset grupa kandidovali su projekte uređenja zelenih površina i igraonica, adaptacije domova i igrališta i opremanja folklornih društava.

Najviše sredstava u iznosu od tri hiljade maraka biće izdvojeno za dva projekta opremanja novog gradskog parka u centru Srpca koji nosi ime po legendarnom glumcu Uglješi Kojadinoviću iz Razboja, koji se proslavio svojim ulogama u bivšoj Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

- Dobili smo 1.500 KM za izgradnju ljetne pozornice u gradskom parku kako bi se ovdje organizovali razni kulturni događaji na otvorenom. Park na ovoj lokaciji postoji tek nekoliko godina i još je u izgradnji, tako da želimo dati svoj doprinos da u budućnosti bude popularno okupljalište mladih - rekla je Suzana Šarić, jedna od članica grupe koja je kandidovala projekat.

Isti iznos dobiće i grupa mladih koja se bazirala na ekološko uređenje gradskog parka, a odobreno je i 1.500 KM za projekat popravke starih i nabavke novih igračaka u dječijem parku na gradskom šetalištu.

Budući da se folklorom u Srpcu bavi više stotina djece, izdvojeno je oko 3.300 KM za opremanje društava koja se bave očuvanjem tradicije i običaja našeg naroda.

Ratko Lalović iz folklornog udruženja “Motajički vuk” iz Sitneša kaže da je grupa mladih kandidovala projekat nabavke opanaka za šta je odobreno hiljadu maraka.

- U više navrata smo preko javnih poziva prijavljivali projekte i dobijali sredstva kako bismo kompletirali naše nošnje na čemu zahvaljujem lokalnoj upravi, ali i resornom ministarstvu koje je pomoglo opremanje doma u kojem izvodimo probe i nastupe. Mnogo će nam značiti ova pomoć jer stalno putujemo po Evropi i svijetu, a ovih dana smo bili i učesnici festivala u rumunskom Jašiju - rekao je Lalović.

Za nabavku narodnih nošnji za KUD “Đerdan” iz Kukulja i njihovu sekciju iz Lilića biće izdvojeno hiljadu maraka, dok će 1.366 KM dobiti Ansambl narodnih igara “Lijevče” iz Razboja, koje će pored izrade nošnji jedan dio novca usmjeriti za odlazak na nastup u Bogatiću u Srbiji.

Lokalna uprava izdvojiće iz budžeta oko 850 KM i za kreativne radionice koje će biti realizovane u sklopu projekta “Budi drug i pridruži nam se”.

- Planiramo organizovati četiri radionice na kojima ćemo učiti polaznike kako da ukrašavaju stolnjake, čaše i flaše i kako da prave nakit. U planu je održavanje i foto radionica - rekao je član omladinske grupe Kreativci Nemanja Kralj.

Preostala sredstva biće usmjerena za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i rekreaciju mladih u nekoliko mjesnih zajednica. Tako će biti izdvojeno 1.495 KM za izgradnju “Paintball” poligona u Lepenici, hiljadu KM za izradu stolova za društveni dom u Kukuljama i 919 KM za nabavku sportske opreme, krečenje doma i uređenje igrališta u Bajincima.

Pravo učešća

Pravo učešća na javnom pozivu imale su omladinske neformalne grupe sa područja Srpca sastavljene od najmanje tri osobe starosti od 15 do 30 godina. Maksimalan iznos sredstava koji se mogao tražiti od opštine iznosio je do 1.500 KM po zahtjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana