Uskoro nove metode manje bola i brži oporavak u gradiškoj Bolnici

Milan Vujić
Uskoro nove metode manje bola i brži oporavak u gradiškoj Bolnici

Gradiška - Beograd i Novi Sad više nisu jedine adrese za najkomplikovanije operacije poput laparoskopske operacije debelog crijeva, jer će one početi da se primjenjuju i u Bolnici Gradiška, gdje će zahvate raditi vrhunski hirurzi neinvazivne hirurgije iz Srbije.

Laparoskopska operacija radiće se o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a operisaće vrhunskih hirurzi prof. dr Miloš Bjelović iz Kliničkog centra Srbije, jedan od vodećih stručnjaka za minimalno invazivnu hirurgiju i dr Aleksandar Gluhović, načelnik Hirurškog odjeljenja Urgentnog centra Vojvodina - Novi Sad.

U gradiškoj Bolnici već se primjenjuju operativni zahvati na žučnoj kesi, a ohrabrujuća je i vijest da će se u narednom periodu raditi i laparoskopska operacija debelog crijeva i još neki komplikovani zahvati.

- Bolnica je tehnički potpuno osposobljena za izvođenje operacija kao i moderna intenzivna njega sa monitoringom, tako da je liječenje i praćenje pacijenata na visokom nivou - kaže v.d. direktora gradiške Bolnice Mirko Manojlović.

On je naveo da stručnjaci iz Srbije rade u saradnji sa domaćim hirurško-anesteziološkim timom. Manojlović je dodao da je laparoskopija, odnosno minimalno invazivna hirurgija, ušla u ovu ustanovu 2012. godine.

Bjelović kaže da se minimalno invazivna hirurgija relativno sporo uvodi u cijelom regionu.

- Više od 80 odsto operacija radimo minimalno invazivno. Od malih, preko srednjih, do najvećih zahvata kao što su operacije uklanjanja malignih tumora želuca, uklanjanje tumora jednjaka, zahvati koji traju po četiri, pet, šest sati, rade se minimalno invazivno laparoskopski i torakoskopski - kazao je Bjelović.

On navodi da su prednosti ovakvih operacija to što ima manje bola, manje trauma i brži je oporavak i brže vraćanje pacijenta kući, dok je manji procenat komplikacija.

- Danas se, u suštini, ne govori o tome da je to neka posebna hirurgija, to je napredna tehnika kojom se rade standardne operacije - naglasio je Bjelović.

Edukacija

Aleksandar Gluhović je naveo da će čitav koncept biti zasnovan na tome da počnu edukaciju kadra od prve operacije laparoskopije s obzirom na to da u Gradišci ima nekoliko hirurga.

- Ovo je samo jedna nadogradnja i mi ćemo započeti model učenja već od prve operacije - naglasio je Gluhović koji je dodao da je Bolnica Gradiška tehnički potpuno opremljena za to, a stvar je samo do procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana