Uskoro izgradnja nove crkve uz temelje najstarije pravoslavne bogomolje u BiH

Srna
Foto: Srna

DRVAR - Predstavnici države Srbije obećali su pomoć u angažovanju tima arheologa na istraživanju lokaliteta u selu Nagrađe nadomak Drvara u Federaciji BiH u kojem se nalaze ostaci srednjovjekovnog Visuć grada i temelja, kako se pretpostavlja, najstarije pravoslavne bogomolje u BiH, uz koje će uskoro početi izgradnja nove crkve identičnih dimenzija, rekao je Srni predsjednik Udruženja "Nagrađe - Crna kraljica" iz Drvara Časlav Šobot.

"Proteklih dana na Nagrađu smo ugostili direktora Fonda za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duška Ćutila i narodnog poslanika u Skupštini Srbije Sanju Lakić koji su obišli temelje svetinje i srednjovjekovnu tvrđavu Visuć grad. Tom prilikom nam je i obećana pomoć u angažovanju tima arheologa koji će istraživati lokalitet od neprocjenjive vrijednosti", rekao je Šobot.

On je istakao da je pomoć potrebna i u zaštiti i konzervaciji najstarijih pronađenih temelja pravoslavne crkve u BiH u selu Nagrađe.

"Uskoro, uz Božiju pomoć, počinjemo i izgradnju nove crkve identičnih dimenzija koja će biti od klesanog kamena, kako su crkve izgledale u periodu od 12. do 13. vijeka. Veliko je interesovanje za gradnju i obnovu ove svetinje. Vjernici iz svih krajeva posjećuju ovo mjesto i na pronađenim starim temeljima svetinje pale svijeće", rekao je Šobot.

Prema njegovim riječima, lokalitet je od velikog značaja kako za lokalnu zajednicu, tako i za državu Srbiju, u pogledu kulture, istorije, vjere i duhovnosti.

On je naveo da obnovu i izgradnju najstarije bogomolje u BiH žele da pomognu i pomažu ljudi dobrog srca, prijatelji Nagrađa i sami mještani.

"Problem nam predstavlja i makadamski put koji vodi do samog lokaliteta. Ovom prilikom apelujemo da sve institucije pomognu da budu obezbijeđena novčana sredstva da bi bio asfaltiran put i tako olakšano turistima, a i mještanima srpskog sela Nagrađe", naglasio je Šobot i dodao da je sačinjen i projekat za asfaltiranje ovog puta čija je dužina 1.800 metara.

U selu Nagrađe, nadomak Drvara, pronađeni su temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

U srednjem vijeku u Bosni je bilo oko 300 dvoraca. U dobro skriveni Visuć grad kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom, pričaju mještani sela Nagrađe, čije su njive i kuće tik uz ovo pravo istorijsko i kulturno blago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana