Usjevi spremno dočekuju zimu

Ž. Kokot i Lj. Aleksić
Usjevi spremno dočekuju zimu

Banjaluka - Snijeg i kiša koji su pali prošle sedmice navlažili su oranice pa će visoke temperature vazduha, koje će se zadržati do kraja mjeseca, pogodovati klijanju i nicanju sjemena i razvoju svih ozimih usjeva u Srpskoj.

Padavine umjerenog intenziteta koje su protekle sedmice poboljšale vlažnost površinskog i dubljih slojeva poljoprivrednog zemljišta omogućile su ozimim usjevima optimalne uslove za ukorjenjavanje i pripremu za predstojeći period mirovanja. Najviše kiše palo je u Hercegovini, dok je u planinskim predjelima formiran snježni pokrivač visine od 10 do 25 centimetara.

Ovaj period bez niskih temperatura i minusa izuzetno pogoduje većini zasijanih žitarica, ječmu, pšenici i ostalim ozimim strnim žitima koja će kvalitetno ući u zimski period, a hidrometeorolozi daju optimistične prognoze da će se period sunčanog vremena u Srpskoj sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 15 stepeni nastaviti sve do kraja godine.

- Sredinom mjeseca se očekuje mjestimična kiša slabijeg intenziteta, ali neće doći do zahlađenja sve do kraja decembra - kaže hidrometeorolog Milica Đorđević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da će usjevi koji su posijani
krajem oktobra u narednom periodu dostići optimalan uzrast i time steći predispozicije za dobre rezultate.

- Većina usjeva se nalazi u optimalnoj fazi razvoja, a ovo lijepo vrijeme će samo doprinijeti boljem ukorjenjavanju i apsorbovanju potrebne energije za predstojeću zimu - kaže Marinković.

Ovogodišnja jesenja sjetva kasnila je zbog nedostatka padavina, ali, na sreću, vlažnost i temperatura sjetvenog sloja zemljišta omogućavaju ravnomjerno klijanje i nicanje usjeva i iz kasnijih rokova setve.

Na području Bijeljine ozimim kulturama zasijano je 16.000 hektara, od čega se pod pšenicom nalazi 12.300, ječmom 2.800, tritikalom 300, a uljanom rePICom 400 hektara. Zbog klimatskih promjena i povoljnije cijene repromaterijala poljoprivrednici sa područja Semberije povećali su ove godine površine pod strnim žitima.

- Iako je sjetveni rok ove godine produžen do 20. novembra zbog nedostatka vlage u zemljištu, razvoj usjeva će se zbog povoljnih vremenskih uslova odvijati predviđenom dinamikom jer je tokom vikenda na području Semberije palo oko 30 litara kiše po metru kvadratnom - kaže stručni saradnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi grada Bijeljina Dragan Zarić.

Padavine koje su nakvasile plodnu sembersku zemlju pogodovaće ozimim usjevima na kojima se već razvijaju prvi listovi.

- Padavine će poslužiti i za prikupljanje zimske rezerve vlažnosti zemljišta, a dobro je to što nije bilo ekstremnih  jesenjih temperatura, golomrazice i mrazeva koji bi doveli do rashlađivanja zemljišta - rekao je Zarić.

On je dodao da je suvo tlo prilikom sjetve uticalo ne samo na kvalitet obrade zemljišta već i na povećanje troškova goriva i mehanizacije.

BLAGODETI KIŠE

- poboljšala vlažnost zemljišta

- omogućila ravnomjerno klijanje i nicanje usjeva

- omogućila bolje ukorjenjavanje usjeva

BLAGODETI SUNCA

- obezbijeđena priprema biljke za zimu

- osigurana optimalna temperatura zemljišta

- osigurano apsorbovanje energije iz zemljišta

Ozime ratarske kulture (u hektarima)

61.400 zasijano

35.000 pšenice

9.600 ječma

7.600 tritikale 

9.200 krmnog bilja

(Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana