USAID: BiH donira dodatnih 1,8 miliona dolara za borbu protiv virusa korona

srna
Foto: srna

SARAJEVO- SAD su, putem USAID-a obezbijedile dodatnih 1,8 miliona dolara pomoći BiH u borbi protiv virusa korona i boljem odgovoru na globalnu pandemiju.

U saradnji sa UNICEF-om u BiH, USAID će poboljšati upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i koordinaciju odgovora BiH na pandemiju, saopšteno je iz USAID-a.

Početak zajedničkog projekta obilježen je potpisivanjem ugovora direktora Programskog odjeljenja USADID-a Savana Tomas Arigo i predstavnika UNICEF-a Rovnak Kan, čemu su prisustvovale zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Debora Menuti i rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald.

"Fokusirana na upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i ukupnu koordinaciju, ova pomoć USAID-a će značajno poboljšati odgovor zdravstvenog sektora BiH na pandemiju kovida 19. Spasiće se više života i ublažiti razorne posljedice virusa", rekla je Arigo.

Kan je rekla da je USAID jedan od glavnih donatora BiH u odgovoru na kovid 19, te da je današnji sporazum dokaz trajne posvećenosti pružanju podrške zdravstvu u BiH.

 Ona je dodala da se strategija USAID-a zasniva na značajnim ulaganjima kojima se posljednjih godina podržavaju svi nivoi zdravstvenog sektora i odgovori na zdravstvene krize, a oslanja se na mreže za komunikaciju o riziku, posebno za najugroženije zajednice.

 Uključivši ova sredstva, USAID je od početka pandemije podržao BiH s ukupno 11,2 miliona dolara pomoći za ublažavanje posljedica kovida, koristeći direktne i preusmjerene fondove, navodi se u saopštenju.

 Tokom proteklih 60 godina USAID je spasio milione ljudskih života, boreći se protiv bolesti kakve su Ebola, HIV/AIDS, tuberkuloza, malarija, a sada i kovida 19, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana