Uručeno 13 ključeva za obnovljene i izgrađene kuće za povratnike na području Šamca

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC  - Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićeviće danas su uručili ključeve za 13 kuća za izbjegle i raseljene porodice - povratnike na području ove opštine.

Kuće su izgrađene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se finansira donatorskim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope, a ukupna vrijednost radova iznosi 347.000 KM.

Čordaš je rekao da je do sada u okviru ovog programa realizovano ukupno 29 stambenih jedinica sa ukupnom vrijednošću oko milion KM. On je naveo da je za ovih 13 kuća izdvojeno 347.000 KM, što ulazi u ukupnu vrijednost oko milion KM.

"Ovih 347.000 KM su sredstva bez PDV-a, jer je donator oslobođen plaćanja poreza na promet. Mi u opštini Šamac nastavljamo naše redovne aktivnosti kada je u pitanju program Sekretarijata", naveo je Čordaš, dodajući da će sa načelnikom opštine Šamac biti razgovarano o projektima koji će biti tokom ove godine.

Milićević je zahvalio Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za ovaj projekat, koji je realizovan od avgusta prošle godine do danas.

"U pitanju je rekonstrukcija osam kuća i izgradnja pet kuća na području povratničkih mjesnih zajednica Šamac, Hrvatska Tišina, Brvnik Novo Selo dva i Srednja Slatina. Želimo da pokažemo dobru volju i da je nastavimo, da opština Šamac učestvuje u ovim projektima uz podršku Republičkog sekretarijata. Cilj je da pomognemo što većem broju stanovnika koji poslije rata nisu riješili stambeno pitanje", rekao je Milićević.

On je istakao da je opština Šamac jedna od rijetkih koja 10 godina ima poseban grant za povratnike i koji će biti iskorišten za eventualno dodatne radove koji nisu bili uključeni u ovaj projekat, a tiču se priključenja električne energije ili na vodovodnu mrežu.

Miloš Miljić iz Šamca, koji živi sa suprugom, danas je dobio ključeve od novoizgrađene kuće. On kaže da je stan plaćao od 1995. godine i da je zahvalan za ovu donaciju svima koji su učestvovali u realizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana