Uručeni ključevi 24 obnovljene kuće u Derventi

Srna
Uručeni ključevi 24 obnovljene kuće u Derventi

Derventa - U Derventi su danas uručeni ključevi za 24 obnovljene kuće korisnika Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a ukupna vrijednost izgradnje ovih stambenih jedinica, sa doprinosom opštine, iznosi oko milion KM. U Centru za kulturu održana je svečanost na kojoj su ključeve korisnicima uručili ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš,

ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, šef Sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Masima Mine, predstavnik UNHCR-a u BiH Endrju Mejn, u ime potpredsjednika Republike Srpske Mario Zeko, te predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić.


Čordaš je rekao da je u Regionalnom stambenom programu Derventa najviše zastupljena, sa 157 stambenih jedinica, i da je najveće interesovanje za povratak u ovu opštinu.

"Nakon ove 24 izgrađene kuće, počinje gradnja novih 20, naredne godine još 40. Očekujemo da ćemo u ovoj godini početi i gradnju stambene jedinice za zbrinjavanja 30 interno raseljenih osoba", rekao je Čordaš.

Borovčeva je u naselju Živinice uručila ključeve porodici Stipe Ravlića, a ključeve je preuzeo sin Josip, koji je rekao da su na obnovu kuće čekali 25 godina i da je zadovoljan sa urađenim poslom.

Ona je navela da po broju podnesenih zahtjeva prednjači povratak onih koji su iz BiH izbjegli u Hrvatsku, te da je za povratak u Derventu i BiH podneseno 907 zahtjeva.

"Do polovine 2018. godine planiramo da riješimo stambeno pitanje 2.000 povratničkih porodica za koje je obezbijeđeno 87 miliona KM, nakon čega ide proširenje projekta", rekla je Borovčeva.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je izrazio zadovoljstvo što je završena gradnja 24 kuće i što će korisnici nakon dužeg niza godina moći ostvariti povratak, te izrazio nadu da će i preostali broj kuća ubrzo biti obnovljen.

"Svaki čovjek je dobrodošao. Srećan sam što predstavljam grad u koji se ljudi vraćaju i žele živjeti. Prije rata bilo je 57.000 stanovnika, a danas imamo jedva 30.000. Sve što je u nadležnosti lokalne zajednice brzo rješavamo", rekao je Simić.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske sporvodi Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na teritoriji Republike Srpske, kao i Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja /CEB2/, koji i investira.

Vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, a prije svih, EU, kao najvećeg donatora sa učešćem od 450 miliona KM, te SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora, kao i podrške UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Savjeta Evrope.

Do sada je za BiH odobreno 87 miliona KM, čime će biti omogućeno stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 73 grada i opštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana