Uručena mehanizacija za više od 60 poljoprivrednika

Srna
Uručena mehanizacija za više od 60 poljoprivrednika

ŠAMAC- Više od 60 poljoprivrednih proizvođača danas je u Šamcu dobilo mehanizaciju koja je nabavljena u okviru donacije mađarske Vlade, a uz podršku banjalučke Fondacije "Progresus".

Pomoćnik republičkog ministra za resor poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja Saša Lalić izjavio je Srni da je riječ o raspodjeli mehanizacije iz prvog javnog poziva za bespovratna sredstva mađarske Vlade.

-Vrijednost ovih mašina koje se danas dijele je više od 1,4 miliona evra. Praktično, ovdje danas imamo više od 10 odsto ukupnog prvog javnog poziva, a u toku je drugi javni poziv gdje imamo znatno bolji odziv nego u prvom -istakao je Lalić.

Prema njegovim riječima, bilo je 800 prijavljenih na prvi javni poziv, a 768 realizovanih zahtjeva.

On je dodao da ove godine imaju odličan odziv kada su u pitanju kapitalne investicije Ministarstva poljoprivrede i da imaju već oko 30 miliona KM realizovanih sredstava.

-Imamo oko 590 kupljenih traktora u Republici Srpskoj i pet kombajna. Izuzetna mjera Ministarstva, dali smo odličan podsticaj za kapitalne investicije - 40 i 50 odsto u zavisnosti ko je nosilac gazdinstva, kojom se proizvodnjom bave- rekao je Lalić.

Vlasnik i direktor firme "Interkomerc" u Šamcu Dragan Tošić rekao je da danas vrše prezentaciju proizvoda mađarske donacije i napomenuo da mađarska Vlada subvencioniše po korisniku u Republici Srpskoj i Brčko distriktu do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine.

On je podsjetio da je ova aktivnost počela prošle godine u septembru i da je konkurs bio otvoren mjesec i po dana, te da su u maju ove godine krenuli u realizaciju, ugovaranje sa dobavljačima i pravljenje ugovora sa kupcima kojima su dali predračune prošle godine.

-Do sada smo isporučili oko 36 mašina, a svaka je vrijedna nekih 20.000 do 40.000 KM -  rekao je on.

Tošić je dodao da je danas u Šamcu izloženo oko 100 mašina različitih mađarskih proizvođača, a najveće intersovanje je za "Fligl" proizvode.

-Ove godine, drugi dio konkursa je raspisan 17. avgusta i trajaće do 17 oktobra. Ljudi imaju dovoljno vremena da se organizuju i dođu kod nas distributera - rekao je Tošić i podsjetio da imaju otvorene kancelarije u Šamcu i Bijeljini.

Predstavnik Fondacije za održivi razvoj "Progresus" Igor Požgaj rekao je Srni da je danas u Šamcu promovisan i dodijeljen prvi veliki kontingent mašina koje su nabavljene posredstvom ove fondacije a po programu podrške mađarske Vlade poljoprivrednicima u Srpskoj.

Naglasio je da je u početku bilo dosta nepovjerenja u ovaj projekat, te da su uložili puno energije i truda da objasne da je ovo jedna ozbiljna priča i da će onaj ko se bavi poljoprivredom i aplicira dobiti subvenciju.

-Nema stajanja, otvorili smo drugi javni poziv u kojem su uslovi isti. Na poziv se mogu prijaviti svi poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili pravna lica koja imaju poljoprivrednu djelatnost - naveo je Požgaj.

Novina u novom pozivu, kako je rekao, je to što je fond proširen i da se mogu prijaviti i svi prerađivači hrane, mesna industrija, pekarska industrija.

-Svi se oni mogu prijaviti da dobiju podsticaj koji se kreće od 2.500 do 25.000 evra - ističe Požgaj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj dogovorili su 2021. godine premijer Mađarske Viktor Orban i tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Program podrške realizuje Fondacija "Progresus", koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, a prema modelu u zemljama u kojima se već realizuju ovakvi programi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana