Uroš Grahovac, predsjednik SO Gradiška: Deblokada parlamenta ili smjena Latinovića

Milan Vujić
Uroš Grahovac, predsjednik SO Gradiška: Deblokada parlamenta ili smjena Latinovića

Nemam neko čvrsto obećanje načelnika opštine Zorana Latinovića da ga interesuje deblokada lokalnog parlamenta.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac kojeg je sudski izvršilac Osnovnog suda u Gradišci po rješenju Okružnog suda Banjaluka uveo 5. avgusta u službene prostorije predsjednika Skupštine.

- Ukoliko ne nađemo zajednički jezik, većina će se morati odlučiti na korak koji nije bio prioritetan, a to je opoziv načelnika kako bi deblokirali rad skupštine - naglasio je Grahovac.

* GLAS: Skupština opštine je mjesecima u blokadi. Šta će se prioritetno rješavati nakon sazivanja sjednice?

GRAHOVAC: Načelnik opštine i opozicija ne priznaju skupštinsku većinu. Mnogi problem su se akumulirali, a prioritetno se mora rješavati izvještaj načelnika opštine za 2014. godinu, te izvještaji o izvršenju budžeta. Potrebno je donijeti i niz odluka koje se odnose na gradnju, što, između ostalog, znači i izmjene regulacionog plana, uvođenje investitora u Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli.

* GLAS: Redovna sjednica nije održana od 30. decembra prošle godine. Kad se može očekivati sazivanje sjednice?

GRAHOVAC: Načelnik opštine Zoran Latinović je sad jedini odgovoran za blokadu rada Skupštine opštine (SO), jer bivši predsjednik SO Radislav Dončić više nema šta da traži.

Otkad je razriješen Dončić se vodi kao odbornik. Dakle, načelnik je ustavno obavezan da dogovara sjednicu sa većinom i sa mnom kao legalnim predsjednikom. Sve posljedice koje nastanu blokadom rada SO moraće da snosi načelnik opštine, jer da bih pripremao sjednicu moram da se konsultujem sa njim. Već sam postavio neke prioritete, a s druge strane nemam neko čvrsto obećanje načelnika da ga interesuje deblokada lokalnog parlamenta. Imam osjećaj da im je jedino bitno da se taj proces odugovlači.

* GLAS: Šta će biti ukoliko ne budete mogli da postignete dogovor sa načelnikom Latinovićem?

GRAHOVAC: Zbog blokade lokalnog parlamenta i neodržavanja redovnih sjednica SO od prošle godine, u opštini Gradiška zaustavljena je gradnja, a investitori ne žele da ulažu i bježe u druge sredine. Skupštinska većina Latinoviću nudi saradnju i već ove sedmice održaćemo sastanak na kojem će se naći prijedlozi kako da nastavimo rad. Ukoliko ni tad ne nađemo zajednički jezik većina će se morati odlučiti na korak koji nije bio prioritetan, a to je opoziv načelnika kako bi deblokirali rad skupštine.

* GLAS: Poslije povratka sa odmora da li nailazite na prepreke, sabotaže, otpor? Kako funkcionišete?

GRAHOVAC: Ovdje i nemam ništa drugo osim sabotaže. Stručna služba je premještena na druga radna mjesta kako mi ne bi pomagali. Nailazim na opstrukciju za sve što trebam da dobijem od onih koji su zaposleni ovdje. Svim radnicima je naloženo da ne smiju sa mnom stati na hodniku, plaše se da će to snimiti kamere, bježe od mene ko od crnog đavola. Rekli su mi da to pokušam razumjeti, da im je rečeno da ne smiju imati nikakvi komunikaciju i da mi ne smiju dolaziti.

* GLAS: Da li je tačno da građani teško dolaze do Vas zbog zabrane primanja stranaka u Vaš kabinet?

GRAHOVAC: Istina je, ni to ne daju, ali sam ih nekako ubijedio da mi to ne mogu zabraniti. Imao sam nekoliko posjeta ovih dana, ali oni navodno i dalje imaju nalog da puštaju samo odbornike. Kad je došla stranka oni su je zaustavili, a mene su zvali da dođem na info pult. Objasnio sam im da je moja obaveza kao predsjednika SO da, između ostalog, primam stranke. Ova zgrada nije ni zgrada Zorana Latinovića, ni Uroša Grahovca, niti bilo čija druga. Ovo je opšte društveno dobro, jer su nas građani na izborima birali da ih zastupamo i rješavamo njihove probleme.

* GLAS: Kako komentarišete činjenice da Vaš prethodnik ima kancelariju ispod Vaše i koristi službeni automobil Opštinske uprave?

GRAHOVAC: Dončić sad ne može ništa, on je odbornik, ali njihov organizovani pristup opstrukciji je doveo lokalni parlament u blokadu. On i dalje vozi službeni automobil opštine i smatra sebe predsjednikom Skupštine, prima platu, a sve te privilegije mu daje načelnik opštine.

Savez za promjene

* GLAS: Savez za promjene je nedavno na konferenciji za novinare pokazao novo rješenje  Vrhovnog suda RS. Da li ste vi dobili nešto zvanično?

GRAHOVAC: To rješenje nismo dobili zvanično, niti je dobilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Pravobranilaštvo RS. Međutim, to rješenje i kad dođe zvanično ono ništa suštinski ne mijenja, jer koliko sam vidio iz medija, tamo se kaže da se rješenje vraća na ponovni postupak. Da je navedeno da se rješenje poništava to bi bilo već nešto sasvim drugo. To što oni tumače u javnosti prije zvanične odluke, i po pres-konferencijama mašu sa nekim rješenjem i pričaju nešto što se nije desilo, upućuje na mnoge stvari, ali to je njihov problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana