Uređen močvarni kompleks Tišina i Odmut

Srna
Uređen močvarni kompleks Tišina i Odmut

Doboj - Na području kompleksa "Tišina i Odmut" uz rijeku Savu koji pripada opštinama Šamac u Republici Srpskoj i Domaljevac u Federaciji BiH /FBiH/ krčen je korov na zapuštenim parcelama i formirani vlažni pašnjaci na kojima će se uzgajati stoka na ekološki održiv način kako bi se obnovio i zaštitio travnati ekosistemi ovog područja.

Radovi se realizuju u okviru projekta "Revitalizacija livada i pašnjaka na području kompleksa Tišina i Odmut", a sprovode ga udruženja "Naše ptice" i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka, uz pomoć fondacije Evronatur iz Njemačke.

Radove je izvodilo preduzeće "Ušće Bosne" iz Šamca, a u ručnom uklanjanju otpada i korova učestvovali su i volonteri Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka i opštine Šamac.

Iz ovog društva saopšteno je da je opština Domaljevac ustupila na korištenje površinu od četiri hektara za ovaj projekat koji podržava i opština Šamac.

Kroz projekat je izabrano domaćinstvo povratnika iz Grebnica Slavka Blažanovića koje će dobiti donaciju opreme, radova uređenja, materijala i stoke.

Koordinator projekta Jovica Sjeničić kaže da je nakon što je područje "Tišina i Odmut" proglašeno za zaštićeno, cilj je da se obnove ekosistemi, te poboljša i razvije ovo područje na način da ono služi za djelatnosti koje ne štete prirodi, u ovom slučaju slobodna ispaša na vlažnim travnjacima koji su važni za očuvanje biološke raznovrnosti.

"Boravak krupnih preživara obnavlja autohtonu floru i faunu ovih područja, a tradicionalne rase stoke koje namjeravamo pustiti na ispašu najbolje su prilagođene ovim uslovima, rekao je Sjeničić.

Predstavnik opštine Domaljevac Miroslav Lucić naveo je da je područje zapušteno i ugroženo.

"Zapušteni ekosistemi, odliv stanovništva, nema razvijenog turizma ni posjeta, mnogo stranih invazivnih vrsta koje osvajaju područje, ima zagađivanja otpadom, neke pošvrine su minirane", rekao je Lucić.

Prema njegovim riječima, riječ je o prvom projektu kojim se ulažu sredstva u obnovu prirode i razvoj ovog područja pomažući ujedno i lokalnoj zajednici.

Tišina i Odmut su močvare/bare uz Savu između Šamca i Domaljevca i u 2019. godini su proglašene zaštićenim prirodnim područjem na teritoriji u Republici Srpskoj.

Područje je važno za zaštitu jer je posljednja prava močvara uz Savu u BiH i stanište brojnim vrstama koje se štite po EU direktivama u Evropi, pretežno za močvarne vrste ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca, kao i vodene biljke, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana