Uprkos vremenskim nepogodama Mladen Lazić ne odustaje od proizvodnje povrća

Ljiljana Aleksić
Uprkos vremenskim nepogodama Mladen Lazić ne odustaje od proizvodnje povrća

Bijeljina - Poplave, olujni vjetrovi i ostale vremenske nepogode često su nezvani “gosti” na imanju semberskog poljoprivrednika Mladena Lazića, ali ovog vrijednog domaćina ništa ne može pokolebati da nastavi sa proizvodnjom povrća za koje nikad ne manjka kupaca.

Tek što je uspio da sanira dio štete nastale usljed nevremena koje je ljetos zahvatilo Semberiju, na imanju Lazića u Golom Brdu, kod Bijeljine, ovog mjeseca olujni vjetar oštetio je dio plastenika.

- Šteta od nevremena početkom jula iznosila je oko 500.000 maraka, jer mi je uništeno više od 30 plastenika. Uspjeli smo da pocijepane folije ponovo postavimo preko cijevi i osposobimo ih da se može ulaziti u plastenike do jeseni. Međutim, nevrijeme koje nas je pogodilo ovih dana ponovo je uzelo danak i uništilo i ono što je bilo sanirano - priča Lazić koji se uzda u pomoć lokalne zajednice i resornog ministarstva, kako bi novonastalu štetu uspio sanirati do Nove godine.

Kako kaže, jedina sreća u posljednjoj nesreći je što je povrće ostalo neoštećeno.

- Trenutno u plastenicima imam krastavac, papriku, papriku rogu, paradajz. U septembru sabiramo plodove rada pred zimu, a od januara kreće novi ciklus proizvodnje - kaže Lazić koji je sa stotinjak plastenika jedan od vodećih  povrtara u Srpskoj i BiH.

Plasmanom robe je, kaže, zadovoljan.

Dio proizvoda prodaje marketima, a ostatak na lokalnim pijacama. U ovom periodu godine počinje sezona pravljenja zimnice pa se i potražnja za povrćem povećava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana