Upravljanje parkom "Prača" povjereno ŠG "Sjemeć" u Rogatici: Cilj očuvati čudo prirode

S. M.
Upravljanje parkom "Prača" povjereno ŠG "Sjemeć" u Rogatici: Cilj očuvati čudo prirode

ROGATICA - U Šumskom gazdinstvu (ŠG) "Sjemeć" u Rogatici, kome je Vlada Republike Srpske ustupila na upravljanje park prirode "Prača", uveliko se spremaju da uspješno odgovore povjerenom zadatku, sa ciljem zaštite jedinstvenog područja biodiverziteta.

Imenovan je koordinator poslova, a ova obaveza pripala je diplomiranom inženjeru šumarstva Nebojši Šubari. On kaže da je urađen Program za sprovođenje mjera upravljanja parkom u kome su utvrđeni opšti i posebni ciljevi u skladu sa pozitivnim domaćim i međunarodnim kriterijumima zaštićenih prirodnih dobara iz kategorije V kakav je "Prača".

- Programom, koga su uradili eminentni stručnjaci u ovoj oblasti, utvrđene su dvije zone parka. Prva sa 690 hektara površine spada u drugi stepen zaštine, a preostalih 3.377 hektara spada u treći stepen zaštite sa elementima koje traže zakonski i drugi propisi - naglašava Šubara.

Za sve to, dodaje on, potrebna je i finansijska podrška.

- Samo za sprovođenje mjera iz programa trebaće skoro 120.000 maraka. U ovom iznosu nisu plate i drugi troškovi čuvara šuma koji padaju na teret "Sjemeća". Ostale troškove zajednički trebalo bi da snesu budžet Republike Srpske, lokalna zajednica i drugi zainteresovani subjekti koji su po prirodi poslova zaduženi da se brinu o zaštiti prirodnog i kulturnog nasljeđa - ističe Šubara.

Park prirode "Prača" proglašen je 1. aprila prošle godine. Prostire se na površini od 4.067 hektara dolinom rijeke Prača na području Rogatice. Njegove osnovne vrijednosti čini klisurasto-kanjonska dolina rijeke sa brojnim podzemnim oblicima karstnog reljefa.

Najznačajniji podzemni horizontalni oblik karstnog reljefa je pećinski sistem Govještica koji sa dužinom od 9.870 metara predstavlja najdužu pećinu u Republici Srpskoj. Tu je i pećina Banja Stijena sa bogatim i raznovrsnim pećinskim nakitom i refugijalni karakter kanjona Prače.

Što se tiče kulturno-istorijskog nasljeđa u i oko parka su ostaci grada Borač i srednjovjekovna nekropola sa stećcima Varošišta i Lađevine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana