Uporni mališani ukrotili stazu na Balkani

Jana Kezić
Uporni mališani ukrotili stazu na Balkani

MRKONjIĆ GRAD - Iako većina nikada nije ni stala na skije, niti su imali pravu skijašku stazu i ski-lift, mnoštvo mališana iz Mrkonjić Grada proteklog vikenda uprtilo je skije i sa velikom željom i ushićenjem uspjelo da se spusti niz padinu Balkane.

U tome su im pomogli treneri iz Škole sporta “Zvjezdica”, koji su zajedno sa Opštinom Mrkonjić Grad i Javnom ustanovom Kulturno-sportski centar “Petar Kočić” organizovali prvu “Školu skijanja” na Balkani. Oduševljena djeca i ljubitelji zimske čarolije uživali su u druženju, ali što je najvažnije naučili su prve korake ovog sporta.

Osnivač i koordinator Škole sporta “Zvjezdica” iz Banjaluke Srboljub Vuković rekao je da već dugo godina uspješno sarađuju sa Opštinom Mrkonjić Grad u raznim sportskim manifestacijama.

-  Ova opština se maksimalno trudi oko svoje djece da ih što više uključi u sport, pa smo tako zajedničkom saradnjom odlučili da realizujemo prvu školu skijanja, kroz koju je za dva dana prošlo više od 150 dječice - rekao je Vuković. Na jezeru Balkana, kako kaže, nije bilo tehničkih uslova za skijanje, ali je postojala ogromna volja organizatora i djece.

- U današnje vrijeme veoma je teško motivisati djecu da se bave sportom, a tek da se penju pješice i nose svoje skije na improvizovanim stazama. Zaista koliko dugo godina radim s djecom, toliku želju rijetko kada sam vidio. Danas odvedete dijete u neke svjetske skijaške centre i imate problem s motivacijom, a ova djeca su čudo - rekao je Vuković.

Polaznici, uzrasta od četiri godine pa do 15 godina, imali su slabo predznanje, a na kraju radionice svi su proskijali kroz stazu koju su napravili.

- Ovo je na neki način bio pilot projekat koji se pokazao izuzetno dobro i dao nam podstrek da nastavimo s radom i dalje u toku sezone i narednih godina - rekao je Vuković.

Načelnik Mrkonjić Grada, Dragan Vođević rekao da je za djecu važan boravak na čistom vazduhu i zimskom suncu, te da je realizovanje ovakvih projekata značajno iz više razloga.

- Uticaj koji na zdravlje ima­ boravak na čistom vazduhu i zimskom suncu ne može se ničim platiti, niti nadoknaditi, a posebno sada kada živimo u vremenima modernih tehnologija u kojem djeca gube mnogo vremena, a gube i svoje zdravlje - rekao je Vođević. Kako dodaje, svi su emotivno vezani za Balkanu, pa će se u narednom periodu potruditi da se obezbijedi mali ski-lift, naglašavajući da mnogo toga zavisi i od vremenskih uslova.

Direktor Kulturno-sportskog centra “Petar Kočić” Boro Boškić rekao je za “Glas Srpske” da se veoma raduje što su poslije dužeg vremena uspjeli da organizuju besplatnu školicu sporta i to ne samo za sugrađane s područja opštine, nego za sve zainteresovane.

- Cilj nam je da popularizujemo taj sport u našoj opštini, jer to može biti prva stepenica za početne kojima bi Balkana mogla da bude poligon - rekao je Boškić, dodajući da su odzivom više nego zadovoljni.

Riječi hvale

Dragan Vođević kaže da su za ovaj projekat dobili samo riječi hvale.

- Stvarno sam dobio stotine poruka podrške i pozitivnih komentara, svi su oduševljeni i djeca i roditelji. Potrudili su se i smatam da je to bio pravi pogodak - rekao je Vođević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana