Upisna politika razljutila Bilećane

Anita Janković-Rečević
Upisna politika razljutila Bilećane

Bileća - Profesori Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" u Bileći uz oko 200 đaka, roditelja i drugih građana održali su u petak štrajk upozorenja zbog upisne politike koju im je, kako su naveli, nametnulo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Predstavnici sindikata radnika u ovom srednjoškolskom centru rekli su da su obustavili nastavu jer resorno ministarstvo nije ispoštovalo potrebe učenika prilikom kreiranja programa za upis u prvi razred školske 2017/2018. godine. Najavili su da će 15. juna stupiti u generalni štrajk ukoliko ministarstvo ostane gluvo na njihove zahtjeve.

U sindikatu objašnjavaju da je na sjednici Školskog odbora donesena jednoglasna odluka da u novoj školskoj godini budu upisana tri odjeljenja gimnazije i po jedno mašinskih i ekonomskih tehničara, te jedno odjeljenje varilaca. 

- Međutim, iz Ministarstva su nam naložili da upišemo po jedno odjeljenje gimnazije, ekonomskih, mašinskih i tekstilnih tehničara, što je mimo svake logike. Tekstilna škola nije tražena niti popularna među đacima i nema učenika koji će pristati da se školuje za tekstilca - tvrdi predsjednik sindikata ove škole Nikola Tomanović.

Ističe da se Školski odbor prilikom kreiranja prijedloga upisne politike vodio isključivo željama učenika.

- U završnim razredima bilećkih osnovnih škola su obavljene ankete i 60 odsto učenika je izrazilo želju da upiše gimnaziju, jer ovogodišnja generacija ima mnogo odlikaša koji planiraju da studiraju, a stečeno znanje u gimnaziji bilo bi im odlična podloga - priča Tomanović.

On navodi da će, ukoliko bude primijenjena odluka ministarstva, doći do odliva mladih iz Bileće, što niko ne želi.

- Djeca od 14 godina će biti primorana da odu od kuće, te da gimnaziju upišu u drugom gradu i ovaj štrajk je zarad opštih interesa društva, a ne iz hira - kaže Tomanović. 

Direktor Srednjoškolskog centra Zdravka Milićević u petak se nije pridružila štrajkačima, a u neformalnom razgovoru je rekla da je zakonska procedura jasna, odnosno da školski odbor predlaže, a ministarstvo donosi odluku koja mora biti realizovana. 

U ministarstvu pojašnjavaju da se prilikom kreiranja upisne politike vode interesima učenika, ali u skladu sa potrebama tržišta rada i iskazanim potrebama visokoškolskih ustanova.

- Prilikom donošenja plana upisa učenika u prvi razred u Srednjoškolski centar u Bileći uzeli smo u obzir podatke Zavoda za zapošljavanje RS gdje se u trenutku izrade plana na listi nezaposlenih sa završenom gimnazijom nalazilo 185 lica, a sa zanimanjem tekstilni tehničar 31 - rekli su u ministarstvu i dodali da su uvažili zahtjev privrednika  "Trend-teks" koji strateški dugoročno planira razvoj tekstilnog sektora u Bileći. Ističu da zahtjev Školskog odbora za izmjenu plana nije u skladu sa pravilnikom.

- S obzirom na to da u ponedjeljak počinje prvi upisni rok, škola je dužna da postupi u skladu sa javnim konkursom objavljenim 24. maja ove godine - rekli su u ministarstvu. 

Gimnazija

Nikola Tomanović je istakao da su najbrojniji učesnici štrajka upozorenja bili učenici završnih razreda osnovnih škola sa područja opštine.

- Svima je u interesu da zadržimo gimnaziju, koja je nadaleko poznata. Iz naše gimnazije izlaze vrhunski đaci koji mahom na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci postižu odlične rezultate - rekao je Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana