Unaprijediti kvalitet rada i usluga lokalne zajednice

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- U Trebinju je danas održana radionica na kojoj je predstavljen projekat Evropske unije "Link za saradnju" koji ima za cilj da lokalne zajednice kroz saradnju sa organizacijama civilnog društva poboljšaju kvalitet rada i usluga koje pružaju svojim sugrađanima.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je novinarima da je grad Trebinje prepoznao značaj ovog projekta, te da postoji prostor za unapređenje saradnje sa organizacijama civilnog društva koja je i sada na dobrom nivou.

"Važan segment ovog projekta je da zajednički lokalna uprava sa organizacijama civilnog društva prepoznaje sve potrebe i probleme sugrađana i kroz zajedničku saradnju kreiraju najbolja moguća rješenja tih problema", rekao je Bošković.

Načelnik gradskog Odjeljenja za za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje grada Trebinja Slađana Skočajić ocijenila je da je važno što su u projekat uključene organizacije Civilnog društva te da se bez toga ne može napredovati.

"Grad inače finansira organizacije civilnog društva, ali kroz ovaj projekat biće prilika da grad i menadžment projekta zajedno Finansiraju aktivnosti koje će kroz organizacije civilnog društva poboljšati rad lokalne samouprave", rekla je Skočajićeva.

Dženana Dedić, predstavnik Agencije lokalne demokratije iz Mostara koja je partner na projektu, rekla je novinarima da projekat traje tri godine, ima podršku EU, ali i Savjeta Evrope, te se primjenjuje u 12 gradova BiH.

"Projekat ima svoje segmente, jedan od njih je Elož /Evropska oznaka za dobru lokalnu upravu/ što je metodologija koju je razvio Centar za ekspertizu Savjeta Evrope. Projekat je samoprocjena koju rade lokalne samouprave, a temelji se na 12 principa dobrog demokratskog upravljanja, a sve u svrhu poboljšanja kvaliteta rada i usluga koje pružaju svojim građanima", rekla je Dedićeva.

Ona je navela da program podrazumijeva aktivan rad i saradnju sa organizacijama civilnog društva, te istakla da će sljedeće godine dodjeljivati grantove organizacijama civilnog društva u ovih 12 gradova koji će imati obavezu da kroz svoje projekte poboljšavaju ono što je potrebno.

"Nabavićemo u ovih 12 gradova i po jednu pametnu klupu koja neće biti samo klupa za punjenje naših mobilnih teleFona nego i platforma preko koje će građani imati direktnu komunikaciju sa svojim lokalnim vlastima", rekla je Dedićeva.

Partner na ovom projektu je i Centar za razvoj Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana