Unapređenja pronatalitetne politike u Srpcu: Veće naknade za djecu, pomoć pri kupovini placa

D. J.
Unapređenja pronatalitetne politike u Srpcu: Veće naknade za djecu, pomoć pri kupovini placa

SRBAC - Roditeljima koji dobiju prvo ili drugo dijete od ove godine biće isplaćivana jednokratna naknada za novorođenčad u iznosu od 300 KM, što je povećanje za 50 KM u odnosu na prethodni period, rekao je načelnik Srpca, Mlađan Dragosavljević.

On kaže da je opštinskim pravilnikom o pronatalitetnim mjerama predviđena isplata naknade za trećerođeno dijete u iznosu od 400 KM, četvrtorođeno 600, a peto i svako naredno dijete 1.000 KM.

- Od ove godine uveli smo novinu u isplatama naknade za samohrane roditelje sa četvoro i više djece, gdje je jedan od roditelja preminuo. Njima će svakog mjeseca biti isplaćivano 100 KM po djetetu, a ostalim roditeljima sa četvoro i više djece 100 KM mjesečno, bez obzira na broj djece i materijalni status - naglasio je Dragosavljević, koji je ovih dana posjetio mladi bračni par Draganu i Predraga Adamovića i njihovu kćerku Andreu, prvorođenu bebu u 2022. godini iz Srpca, a kojima je pored jednokratne naknade uručio zlatnik, opremu za novorođenče i druge poklone.

U okviru mjera podrške unapređenja pronatalitetne politike, koje se finansiraju iz budžeta Opštine Srbac, obezbijeđena je i pomoć u iznosu do 2.000 KM za finansiranje jedne vantjelesne oplodnje, pored tri pokušaja koja finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.

- Obezbijeđena je i pomoć mladim bračnim parovima za kupovinu građevinskog zemljišta za izgradnju stambenih jedinica u iznosu do 2.000 KM, te oslobađanje plaćanja komunalne takse za mlade bračne parove za priključak vode u stoodstotnom iznosu - dodao je Dragosavljević.

Neke od mjera koje se, takođe, sprovode jeste i subvencionisanje troškova prevoza za učenike prvih razreda srednje škole, koje će od iduće školske godine biti stimulisane u stoodstotonom iznosu, te plaćanje troškova prevoza u punom iznosu za srednjoškolce iz socijalno ugroženih porodica.

- Oslobodili smo plaćanja školarine u punom iznosu i srednjoškolce čiji su roditelji ratni vojni invalidi, bez jednog ili oba roditelja, iz višečlanih porodica čiji su roditelji stalni primaoci socijalne pomoći, te slabijeg imovnog stanja po procjeni komisije. Sufinansiramo i troškove smještaja djece u vrtić, a izdvajamo i jednokratnu pomoć u iznosu od 200 KM do 500 KM za školovanje djece iz socijalno ugroženih porodica - istakao je Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana