Una - Vječita inspiracija pjesnicima i slikarima

Srna
Una - Vječita inspiracija pjesnicima i slikarima

NOVI GRAD- Krajiška ljepotica - rijeka Una interesantna je i domaćim i stranim turistima.

- Unu godinama povezujemo s manifestacijom `Una regata - lađom niz Unu`. Iz godine u godinu broj učesnika raste, tako da je ove godine bilo njih 700 na vodi. A, na koncertu koji se organizuje u okviru manifestacije, na Trgu Mladena Oljače bilo je nekoliko hiljada posjetilaca - priča Srni direktor Turističke organizacije Novi Grad Nebojša Todić.

Prema njegovim riječima, učesnici regate su bili iz zemalja bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke, Švedske i SAD.

- Svi su saglasni da je regata doživljaj, posebno vožnja i druženje ekipa zbog ljepote rijeke Une, pogotovo za one koji učestvuju prvi put - kaže Todić.

On navodi da se za rijeku Unu veže i Likovna kolonija Rakani, koja se u ovoj opštini organizuje od 1984. godine.

"Od pokretanja likovne kolonije, umjetnici su na obalama Une tražili ispiraciju, pa zato ne čudi da su i brojna djela nastala u radu ovog likovnog saborovanja posvećena Uni", ističe Todić.

Osim slikara, ova rijeka bila je inspiracija i pjesnicima.

KEJ - PODSJEĆA NA PRVE LjUBAVI

"Uz Unu, svi Novljani posebno vole kej sa drvoredom. Brojnim Novljanima je kej asocijacija na prve ljubavi. Oni koji su ovdje rođeni, a sada žive i rade u drugim sredinama sjećaju se sa sjetom keja gdje su provodili, kako navode, najljepše dane mladosti", kaže Todić.

Svakog ljeta na obali rijeke Une su brojni posjetioci, neki dolaze u jednodnevne posjete, a neki se odluče i na kampovanje.

"Nije rijetkost čuti da je za naše sugrađane ili goste, Una izbor za ljetovanje, prije svih drugih destinacija", priča Todić.

On navodi i za opštinu Novi Grad značajnu manifestaciju "Maraton stazama Branka Ćopića", prvi maraton organizovan u BiH.

"Na ovoj manifestaciji imamo učesnike iz brojnih zemalja svijeta. Učesnicima je interesantan i predio kojim prolazi staza. Organizator Atletski klub `Sloboda` bio je vođen idejom da ova sportska manifestacija ujedno bude i podsjećanje na književnika Branka Ćopića i način da se predstavi opština", ističe Todić.

RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA

Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića kod Novog Grada razvija seoski turizam, a svake godine je posjete učenici osnovnih škola iz ove i susjednih opština u okviru jednodnevnih izleta.

On smatra da turistički potencijali u Novom Gradu nisu dovoljno iskorišćeni, a jedan od razloga je nedostatak smještajnih kapaciteta.

"Od prošle godine je pojednostavljen pravilnik za registraciju apartmana i kuća za odmor, pa očekujemo da će već iduće godine u Novom Gradu biti povoljnija situacija kad je riječ o smještaju", kaže Todić.

On dodaje da Turistička organizacija Novi Grad, u saradnji sa opštinom i Turističkom organizacijom Republike Srpske, učešćem na sajmovima turizma i drugim manifestacijama, radi na promociji potencijala ove opštine. /kraj/zos/foto

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana