Umjetnost u boci - Mladen Radović iz Šamca izrađuje posebna umjetnička djela

Srna
Umjetnost u boci - Mladen Radović iz Šamca izrađuje posebna umjetnička djela

ŠAMAC - Pedesetdevetogodišnji Mladen Radović iz Šamca, profesor fizičkog vaspitanja i predsjednik kulturno-umjetničkog društva "Šamac", izrađuje posebna umjetnička djela.


Radović objašnjava za Srnu da je dugo želio da svoj talenat uskladi sa vremenom, ali mu obaveze nisu dozvoljavale, a da je danas konačno je ispunio svoju životnu želju.

"Zadovoljan sam ne toliko materijalno, nego zato što radim nešto što je lijepo za čovjeka, što me ispunjava i smiruje. Za ovaj posao treba dosta volje i živaca i smisla i telenta i svega što to prati.

Svoja djela poklanjam, a ponešto i prodam. Radim nešto čime sam ispunjen i zadvoljan kao ličnost", kaže Radović, podsjećajući da je ovaj posao počeo da radi prije četiri mjeseca.

On napominje da ovaj posao, kao i svaki drugi, ima svoja pravila.

"Lakše raditi sa bocama koje su pljosnate, koje imaju ravne površine. Za boce koje su oble, zaobljene i eliptične treba posebna tehnika, jer to što se unosi mora biti fiksirano.

U principu radim stvari od drveta i to lipe koja je najprikladnija, mekša i najzahvalnija. Takođe, radim i od od drveta jabuke, trešnje, a nije isključen ni hrast. Međutim, ta vrsta drveta je mnogo tvrđa i nezahvalnija za rad.

Crnogorično drveće ne dolazi u obzir zato što ono kod stavljanja u flašu i sipanja rakije fermentira i ispušta smolu pa stalno dolazi do bojenja rakije i gubljenja njenog okusa i mirisa", objašnjava Radović za Srnu.

On napominje da je prvo izabrao da radi krst, i to najsloženiji. Radi ga iz šest dijelova - svi elementi se moraju isjeći razmjeriti izvan boce i kada se sve to isproba, sastavi i provjeri, onda se ponovo sve rasklopi.

"Kada se opet sklopi u boci - onda se koristi posebna tehnika koja nije ništa posebno, a zove se `varenje rakijom`. Svaki spoj se natapa prirodnom rakijom ili, kako kažu, `bari`. Poslije, kada se drvo osuši, ono popuni ležišta. Faktički doživotno traje" , naglašava Radović.

On koristi "cmc laser" kada radi ikone u flaši i razne likove te postere, sportske rekvizite...

"U principu, to nije to neka velika nauka, ali traži preciznost, ideju, osjećaj za dizaj, osjećaj za smirenost", kaže Radović Srni i napominje da postoje posebni alati i pincete sa kojima je mnogo lakše raditi.

"Mogu sa hvataljkama da kupim predmete, prenosim na mjesta gdje treba da se postave. Sve što uradim je ručni rad, sve je orgiinalno, nema hemije", naglašava ovaj majstor.

Sve se sklapa dio po dio zbog grlića flaše, koji je u prosjeku centimetar do dva. Ništa se ne može sklopiti od dva - tri dijela pa ubaciti da bi išlo brže.

Prvi predmet koji je Malden Radović uradio bio je krst u boci, a zatim je krenuo da radi složenije poslove.

Radović napominje da na ovom području nema puno ljudi koji se bave ovim ručnim radovima.

On ističe da je za bocu uradio i poster "Kosovskog boja", kao i "Tajne večere"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana